Date:

Share:

Σε στάση αναμονής οι ροδακινοπαραγωγοί – αγωνιούν για τις εξαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγνωστο το που θα διοχετευθεί η πλειονότητα της παραγωγής όταν οι κύριες αγορές, Ρωσία και η Ουκρανία, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση

Το αίσθημα της ανασφάλειας σχετικά με το επίπεδο των εξαγωγών που θα κινηθεί φέτος το ροδάκινο εκφράζουν παραγωγοί και συνεταιριστές στην Ημαθία. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής των πρώιμων ροδάκινων, παραμένει άγνωστο το που θα διοχετευθεί η πλειονότητα της παραγωγής όταν οι κύριες αγορές, Ρωσία και η Ουκρανία, βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο έως και επικίνδυνο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, να τις εμπιστευθούν, καθώς η περιοχή βιώνει βαθιά κρίση.

Το ζήτημα των εξαγωγών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνεταιριστών. Όπως φαίνεται η εν λόγω κατάσταση θα εγείρει σειρά θεμάτων σχετικά με την απορρόφηση της παραγωγής και τα έσοδα των ροδακινοπαραγωγών.

«Η αγορά συρρικνώνεται, την ώρα που η Δυτική Ευρώπη χτυπιέται από την ακρίβεια. Οι καταναλωτές είναι στριμωγμένοι οικονομικά και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, όταν ειδικότερα τα φρούτα δεν είναι πρώτα στον κατάλογο των αγορών τους» σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Νάουσας, Χρήστος Ταμπακιάρης.

Από τον συνεταιρισμό Νάουσας υπολογίζεται ότι εξάγεται κάθε χρόνο προς την Ουκρανία το 20% της παραγωγής, και επιπλέον 10% διοχετεύεται προς την Ρωσία. Με τη δεύτερη να έχει κατεβάσει ήδη μαύρο πανί στις ελληνικές εξαγωγές, δημιουργείται ένα μεγάλο κενό για το οποίο αναζητείται κάλυψη, με ενδεχόμενη μεταφορά νωπών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών.

Το μείγμα ενός πολέμου σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη εργατικών χεριών αποδεικνύεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Οι παραγωγοί υπογραμμίζουν στη «ΜτΚ» ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν και είναι το ζήτημα του εργατικού δυναμικού.

«Αυτή τη στιγμή στα χωράφια που καλλιεργώ θα έπρεπε να είναι 400 με 500 εργάτες γης και είναι 50. Οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί αλλά οι νεαροί, κατά κύριο λόγο εργάτες Αλβανικής καταγωγής, επιλέγουν άλλα κράτη για να δουλέψουν» δηλώνει στην ΜτΚ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Η πλειοψηφία της παραγωγής νωπών ροδακίνων έφευγε προς τις χώρες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος και τώρα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ενός επισιτιστικού προγράμματος για δωρεάν διανομή από τους συνεταιρισμούς σε ιδρύματα και δομές που υπάρχει ανάγκη. Οι ποσότητες που διοχετεύονταν προς Ρωσία και Ουκρανία από την περιοχή υπολογίζονται στο 20-30%, αναλογία που φαίνεται πως δεν θα ισχύσει μετά την περίοδο της συγκομιδής.

«Εάν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση με τις τιμές του πετρελαίου, της βενζίνης και των αγροεφοδίων να είναι σε υψηλά επίπεδα και με δεδομένη την κρίση εξαιτίας του πολέμου, δεν γνωρίζουμε πως θα καλύψουμε τα κόστη παραγωγής. Κάθε χρόνο ακούμε ότι θα ανοίξουν οι αγορές, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Την ίδια ώρα οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι βιομήχανοι για το συμπύρηνο ροδάκινο είναι 33 με 35 λεπτά. Όταν το πετρέλαιο είναι 2 ευρώ και η τιμή των αγροεφοδίων τριπλασσιάστηκε από πέρσι δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε γιατί δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα παραγωγής. Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να ενισχύσει τις ομάδες παραγωγών» υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.

Κρυφή ελπίδα η μειωμένη κατά 50% παραγωγή της Ισπανίας

Καθοριστική για το μέλλον των εξαγωγών είναι η διαδικασία των εκτιμήσεων παραγωγής που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Περπινιάν της Γαλλίας. Εκεί θα καταθέσουν τις διαθέσιμες ποσότητες προς πώληση όλες οι χώρες που έχουν παράδοση στην παραγωγή του φρούτου. Έτσι, με τις ποσότητες που θα ανακοινώσουν Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία θα ελεγχθεί κατά πόσο είναι ελλειμματική η παραγωγή. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι τόνοι ροδάκινων που διακινούνται από τις παραπάνω χώρες είναι 2,2 εκατ. και πιο συγκεκριμένα: 1,1 εκατ. από την Ισπανία, 600 χιλ. από την Ιταλία, 200 χιλ. από την Ελλάδα και 200 χιλ. από την Γαλλία. Ωστόσο οι παγετοί της Ισπανίας φέτος έχουν προκαλέσει ζημιά σε πολλές περιοχές, με συνέπεια η παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 50%. Αν υπολογίσουμε ότι η Ισπανία θα διαθέσει περί τους 500-600 χιλ. τόνους στην αγορά και η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας απορροφούσε περί τις 300-350 χιλ. τόνους, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει χώρος και για τη χώρα μας στις υπόλοιπες αγορές.

«Πιστεύω ότι θα απορροφηθούν οι ποσότητες αφού οι συνεταιριστές είχαν την ευκαιρία να συνάψουν συμφωνίες στην μεγάλη έκθεση φρούτων στην Γερμανία, την Fruitlogistica του Βερολίνου, αλλά και την έκθεση Freskon στη Θεσσαλονίκη. Θεωρώ πως μία ένταξη σε ένα επισιτιστικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής θα μας ωφελήσει αλλά δεν θα πρέπει να είναι η βασική μας κατεύθυνση απέναντι στην κρίση» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας αγωνιούν καθώς, όπως τονίζουν, ο πόλεμος στην Ουκρανία «φρενάρει» τις εξαγωγές των ροδάκινων. Το 1/3 της συνολικής παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια έφευγαν για Ρωσία και Ουκρανία και υπάρχει κίνδυνος χιλιάδες τόνοι νωπού συμπύρηνου ροδάκινου να μείνουν αδιάθετοι στις αποθήκες.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ