Date:

Share:

Μικρότερη χρήση αρότρου και επέκταση αμειψισποράς για υψηλή παραγωγή και σεβασμό στο περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η γεωργία αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή πρόκληση. Καλείται να γίνει ταυτόχρονα πιο παραγωγική όσο και πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη. Η Syngenta πιστεύει ότι οι αρχές και οι πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη γεωργία σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στον κλάδο μας να εργαστεί σε στενότερη αρμονία με τη φύση, ενώ παράγει τις αποδόσεις που απαιτούνται για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Για να τροφοδοτηθεί ένας παγκόσμιος πληθυσμός που αναμένεται να ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, οι μελέτες δείχνουν ότι οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα πρέπει να αυξηθούν κατά μέσο όρο 40% ή περισσότερο.

Εντωμεταξύ, ενώ οι αγρότες προσπαθούν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις ακραίες καιρικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Ας σημειωθεί επίσης πως ενώ οι συμβατικές γεωργικές μέθοδοι έχουν αυξήσει σημαντικά την παγκόσμια παραγωγικότητα των τροφίμων τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν επίσης παίξει ρόλο και στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Όμιλος Syngenta, ο οποίος δεσμεύεται να παίζει ενεργό ρόλο στη διατροφή του κόσμου με σεβασμό στη γη, έχει θέσει την Αναγεννητική Γεωργία στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Η Syngenta πιστεύει ότι οι αρχές και οι πρακτικές της Αναγεννητικής Γεωργίας έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη γεωργία σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας στον κλάδο μας να εργαστεί σε στενότερη αρμονία με τη φύση, ενώ παράγει τις αποδόσεις που απαιτούνται για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Προς υποστήριξη αυτής της αποστολής και για να διαδοθεί το μήνυμα ταχύτερα, ο Όμιλος ανήρτησε στον ιστότοπό του ειδικό τομέα για το Regenerative Agriculture ως μια πλούσια πηγή πληροφοριών σχετικά με αυτό το κρίσιμο θέμα, μαζί με πλήθος φωτογραφικού υλικού, βίντεο και άλλων στοιχείων που είναι έτοιμες για χρήση από τα μέσα ενημέρωσης.

Τι είναι η Αναγεννητική Γεωργία;

Το Regenerative Agriculture (RA) είναι ένα σύστημα παραγωγής τροφίμων που μπορεί ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και να αποκαταστήσει το έδαφος, να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, να προστατεύσει το νερό και να αξιοποιήσει τις φυσικές ικανότητες δέσμευσης άνθρακα των φυτών καλλιεργειών, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και τελικώς την κερδοφορία των αγροτών.

Με γνώμονα την επιστήμη και την τεχνολογία, η RA εξουσιοδοτεί τους καλλιεργητές με τα εργαλεία, τις τεχνικές και τις στρατηγικές που είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε τεκμήρια για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων τους. Οι αναγεννητικές πρακτικές μπορούν να μειώσουν το κόστος ενός αγροκτήματος βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών και τη συνέπεια της απόδοσης — όλα αυτά μπορούν να μεταφραστούν σε υψηλότερη κερδοφορία.

Η ΡΑ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες εσόδων, όπως η αναδυόμενη αγορά για πιστώσεις άνθρακα ή η πιθανή προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για τρόφιμα που παράγονται μέσω βιώσιμων μεθόδων. Αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ: Μόνο εάν οι αγροτικές κοινότητες ευδοκιμήσουν οικονομικά, ο κλάδος μας μπορεί να ελπίζει να προσελκύσει και να διατηρήσει την επόμενη γενιά αγροτών και κτηνοτρόφων με γνώμονα το περιβάλλον, που θα χρειαστούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου.

Πώς λειτουργεί;

Η Αναγγενητική γεωργία  βασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές. Επειδή οι συνθήκες του εδάφους και του κλίματος ποικίλλουν πολύ ανά τον κόσμο, οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους εφαρμόζονται οι αρχές της ΡΑ αναπόφευκτα θα διαφέρουν από τόπο σε τόπο. :

 • Η ελαχιστοποίηση της διαταραχής του εδάφους ωφελεί το έδαφος και το κλίμα

Πρακτική: Καλλιέργεια χωρίς άροση ή χαμηλή άροση

 • Η φυτική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ωφελεί την υγεία του εδάφους

Πρακτική: Η χρήση καλλιέργειες κάλυψης

 • Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών έχει πολλαπλά οφέλη

Πρακτικές: Συνεχής αμειψισπορά, φύτευση ακριβείας, διασπορά, φύτευση αναμετάδοσης και «απογύμνωση λιβαδιού»

 • Βελτιστοποίηση της επιλογής σπόρων και ελαχιστοποίηση της εφαρμογής βιολογικών και χημικών εισροών

Πρακτική: Γεωργία ακριβείας

 • Η κτηνοτροφία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου υγείας του εδάφους

Πρακτική: Διαχειριζόμενη βοσκή

Ποια είναι τα οφέλη;

 • Υψηλότερες αποδόσεις σε υπάρχουσες γεωργικές εκτάσεις, για την αποφυγή περαιτέρω αποψίλωσης των δασών και τη διάσωση των φυσικών οικοτόπων
 • Υγιέστερο φυσικό περιβάλλον, μέσω καλύτερης χρήσης του νερού, λιγότερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ακριβέστερης εφαρμογής βιολογικών και χημικών προϊόντων
 • Ενισχυμένη βιοποικιλότητα
 • Βελτιωμένη ανθεκτικότητα των καλλιεργειών σε ακραίες καιρικές συνθήκες
 • Πιο παραγωγικές και κερδοφόρες εκμεταλλεύσεις
 • Καλύτερη παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
 • Βελτιωμένη διατροφή και υγεία του ανθρώπου

Ποιος άλλος συμμετέχει σε αυτή την αποστολή;

Η Syngenta δεν είναι η μόνη που προωθεί τη μετάβαση στην ΡΑ. Μερικοί από τους πιο εξέχοντες παραγωγούς και διανομείς τροφίμων στον κόσμο συμμετέχουν επίσης, δεσμευμένοι για αυτούς τους στόχους έως το 2030:

Cargill: Προώθηση των πρακτικών RA σε 10 εκατομμύρια στρέμματα γης στη Βόρεια Αμερική

General Mills: Advance RA σε 1 εκατομμύριο στρέμματα

McCain Foods: Εφαρμογή  ΡΑ στο 100 τοις εκατό της έκτασης πατάτας παγκοσμίως

Nestlé: Προμήθευση του 50 τοις εκατό των πρώτων υλώνπό αγρότες που χρησιμοποιούν μεθόδους ΡΑ

PepsiCo: Διάδωση πρακτικών ΡΑ σε 7 εκατομμύρια στρέμματα

Walmart: Ενθάρυνση των προμηθευτών να χρησιμοποιούν πρακτικές RA σε 50 εκατομμύρια στρέμματα και πάνω

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ