Date:

Share:

Economist: Προ των πυλών η διατροφική καταστροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

– Ο πόλεμος οδηγεί έναν εύθραυστο κόσμο προς τη μαζική πείνα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υπόθεση όλων επισημαίνει ο Economist στο κεντρικό άρθρο του.

Μεταξύ άλλων το άρθρο του Economist επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει ένα παγκόσμιο σύστημα τροφίμων το οποίο ήδη έχει αποδυναμωθεί από τον Covid-19, την κλιματική αλλαγή και ένα ενεργειακό σοκ.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει και οι εξαγωγές της Ρωσίας απειλούνται. Μαζί, οι δύο χώρες παρέχουν το 12% των εμπορευόμενων θερμίδων.

Οι τιμές του σιταριού, αυξημένες κατά 53% από την αρχή του έτους, εκτινάχθηκαν περαιτέρω κατά 6% στις 16 Μαΐου, μετά την ανακοίνωση της Ινδίας ότι θα αναστείλει τις εξαγωγές λόγω ενός ανησυχητικού καύσωνα.

Η ευρέως αποδεκτή ιδέα μιας κρίσης κόστους ζωής δεν αποτυπώνει τη βαρύτητα του προβλήματος που είναι προ των πυλών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, προειδοποίησε στις 18 Μαΐου ότι οι επόμενοι μήνες απειλούν «το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων» που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

Το υψηλό κόστος των βασικών τροφίμων έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα φάνε αρκετά κατά 440 εκατομμύρια, σε 1,6 δισεκατομμύρια. Σχεδόν 250 εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.

Εάν, όπως είναι πιθανό, ο πόλεμος παραταθεί και οι προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία περιοριστούν, εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να πέσουν στη φτώχεια. Η πολιτική αναταραχή θα επεκταθεί, τα παιδιά θα μείνουν στάσιμοι και οι άνθρωποι θα πεινάσουν.

Ο Πούτιν δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το φαγητό ως όπλο. Οι ελλείψεις δεν είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα του πολέμου. Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να δουν την πείνα ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί επειγόντως μια παγκόσμια λύση.

Η Ρωσία και η Ουκρανία προμηθεύουν το 28% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού, το 29% του κριθαριού, το 15% του καλαμποκιού και το 75% του ηλιελαίου. Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν περίπου τα μισά δημητριακά που εισάγονται από τον Λίβανο και την Τυνησία. για τη Λιβύη και την Αίγυπτο ο αριθμός είναι τα δύο τρίτα. Οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας παρέχουν τις θερμίδες για να θρέψουν 400 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πόλεμος διακόπτει αυτές τις προμήθειες επειδή η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει τα ύδατά της για να αποτρέψει μια επίθεση και η Ρωσία αποκλείει το λιμάνι της Οδησσού.

Ακόμη και πριν από την εισβολή, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είχε προειδοποιήσει ότι το 2022 θα ήταν μια τρομερή χρονιά. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού, είπε ότι, μετά τις βροχές που καθυστέρησαν τη φύτευση πέρυσι, αυτή η καλλιέργεια μπορεί να είναι η χειρότερη από ποτέ. Τώρα, εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, η έλλειψη βροχής απειλεί να μειώσει τις αποδόσεις σε άλλα καλάθια ψωμιού, από τη ζώνη σίτου της Αμερικής μέχρι την περιοχή Beauce της Γαλλίας. Το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Καλώς ήρθατε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στους φτωχούς. Τα νοικοκυριά στις αναδυόμενες οικονομίες ξοδεύουν το 25% του προϋπολογισμού τους σε τρόφιμα – και στην υποσαχάρια Αφρική έως και το 40%. Στην Αίγυπτο το ψωμί παρέχει το 30% όλων των θερμίδων. Σε πολλές χώρες εισαγωγής, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις επιδοτήσεις για να αυξήσουν τη βοήθεια προς τους φτωχούς, ειδικά εάν εισάγουν επίσης ενέργεια – μια άλλη αγορά που βρίσκεται σε αναταραχή.

Η κρίση απειλεί να επιδεινωθεί. Η Ουκρανία είχε ήδη στείλει μεγάλο μέρος της σοδειάς του περασμένου καλοκαιριού πριν από τον πόλεμο. Η Ρωσία εξακολουθεί να καταφέρνει να πουλάει τα σιτηρά της, παρά το πρόσθετο κόστος και τους κινδύνους για τους φορτωτές. Ωστόσο, εκείνα τα ουκρανικά σιλό που δεν έχουν υποστεί ζημιά από τις μάχες είναι γεμάτα καλαμπόκι και κριθάρι. Οι αγρότες δεν έχουν πού να αποθηκεύσουν την επόμενη συγκομιδή τους, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, η οποία μπορεί επομένως να σαπίσει. Και τους λείπουν τα καύσιμα και η εργασία για να φυτέψουν το ένα μετά από αυτό. Η Ρωσία, από την πλευρά της, ενδέχεται να στερείται ορισμένων προμηθειών σπόρων και φυτοφαρμάκων που συνήθως αγοράζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις αυξανόμενες τιμές των σιτηρών, οι αγρότες σε άλλα μέρη του κόσμου ενδέχεται να μην καλύψουν το έλλειμμα. Ένας λόγος είναι ότι οι τιμές είναι ασταθείς. Ακόμη χειρότερα, τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται, λόγω των αυξανόμενων τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας. Αυτά είναι τα κύρια κόστη των αγροτών και και οι δύο αγορές διαταράσσονται από τις κυρώσεις και τον αγώνα για το φυσικό αέριο. Εάν οι αγρότες μειώσουν τα λιπάσματα, οι παγκόσμιες αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες ακριβώς τη λάθος στιγμή.

Η απάντηση των ανήσυχων πολιτικών θα μπορούσε να επιδεινώσει μια κακή κατάσταση. Από την έναρξη του πολέμου, 23 χώρες από το Καζακστάν μέχρι το Κουβέιτ έχουν δηλώσει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων που καλύπτουν το 10% των θερμίδων που διακινούνται παγκοσμίως. Περιορίζονται πάνω από το ένα πέμπτο όλων των εξαγωγών λιπασμάτων. Εάν σταματήσει το εμπόριο, θα ακολουθήσει πείνα.

Το σκηνικό έχει διαμορφωθεί για ένα παιχνίδι κατηγοριών, στο οποίο η Δύση καταδικάζει τον Πούτιν για την εισβολή του και η Ρωσία καταδικάζει τις δυτικές κυρώσεις. Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές είναι κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της εισβολής του Πούτιν και ορισμένες κυρώσεις τις έχουν επιδεινώσει. Το επιχείρημα θα μπορούσε εύκολα να γίνει δικαιολογία για αδράνεια. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι θα πεινάσουν και κάποιοι θα πεθάνουν.

Αντίθετα, τα κράτη πρέπει να δράσουν από κοινού, ξεκινώντας από τη διατήρηση των αγορών ανοιχτές. Αυτή την εβδομάδα η Ινδονησία, πηγή του 60% του παγκόσμιου φοινικέλαιου, ήρε την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών. Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να μεταφέρει τα σιτηρά της σιδηροδρομικά και οδικά στα λιμάνια της Ρουμανίας ή της Βαλτικής, αν και ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις λένε ότι μόνο το 20% της σοδειάς θα μπορούσε να βγει με αυτόν τον τρόπο. Οι χώρες εισαγωγής χρειάζονται επίσης υποστήριξη, ώστε να μην καταλήξουν να ανατραπούν από τεράστιους λογαριασμούς. Οι προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε σιτηρά θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο στους πολύ φτωχότερους. Για άλλους, η χρηματοδότηση εισαγωγών με ευνοϊκούς όρους, ίσως παρεχόμενη μέσω του ΔΝΤ, θα επέτρεπε στα δολάρια των χορηγών να προχωρήσουν περαιτέρω. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απελευθέρωση ζωτικών πόρων.

Υπάρχει περιθώριο αντικατάστασης. Περίπου το 10% όλων των σιτηρών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. και το 18% των φυτικών ελαίων πηγαίνει στο βιοντίζελ. Η Φινλανδία και η Κροατία έχουν αποδυναμώσει τις εντολές που απαιτούν τη βενζίνη να περιλαμβάνει καύσιμα από καλλιέργειες. Άλλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Μια τεράστια ποσότητα σιτηρών χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, τα σιτηρά αντιπροσωπεύουν το 13% των ξηρών ζωοτροφών βοοειδών. Το 2021 η Κίνα εισήγαγε 28 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού για να ταΐσει τους χοίρους της, περισσότερους από τις εξαγωγές της Ουκρανίας σε ένα χρόνο.

Θα ερχόταν άμεση ανακούφιση από το σπάσιμο του αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας. Περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και σιταριού, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση όλων των λιγότερο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία. Τρεις χώρες πρέπει να ληφθούν υπόψη: η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει την ουκρανική ναυτιλία. Η Ουκρανία πρέπει να ναρκοθετήσει την προσέγγιση στην Οδησσό. και η Τουρκία πρέπει να αφήσει ναυτικές συνοδούς να περάσουν τον Βόσπορο.

Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η Ρωσία, που αγωνίζεται στο πεδίο της μάχης, προσπαθεί να στραγγαλίσει την οικονομία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι απρόθυμη να καθαρίσει τις νάρκες της. Το να τους πείσουν να υποχωρήσουν θα είναι καθήκον των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, που έχουν παραιτηθεί από τον πόλεμο. Οι νηοπομπές ενδέχεται να απαιτούν ένοπλη συνοδεία που επικυρώνεται από έναν ευρύ συνασπισμό. Η διατροφή ενός εύθραυστου κόσμου είναι υπόθεση όλων.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ