Έντονο ελληνικό χρώμα είχε η λίστα του TasteAtlas με τα 84 κορυφαία φρούτα σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα η χώρα μας όχι απλά μπήκε σε αυτή τη λίστα αλλά κατέκτησε και την κορυφή. Το φρούτο που χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη θέση είναι τα ροδάκινα Νάουσας, σε μια λίστα που στην 7η θέση βρίσκεται άλλο ένα ελληνικό φρούτο, ενώ συνολικά 9 από τα 84 φρούτα είναι ελληνικής προέλευσης.
Το TasteAtlas αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι προέρχονται από την Κίνα, οι άριστες καιρικές και εδαφικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη συστηματική καλλιέργεια τα έκαναν να προσαρμοστούν στη Μεσόγειο και γρήγορα έγιναν από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην Ελλάδα».
«Μαζεύονται όταν είναι ώριμα, ελέγχονται και συσκευάζονται αμέσως για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους. Λόγω του πλούσιου αρώματος και της γλυκιάς τους γεύσης, είναι περιζήτητα από τους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής. Ιδιαίτερα στις αγορές της Ευρώπης και της Αραβικής Χερσονήσου όπου πωλούνται από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου», καταλήγει το κείμενο της πλατφόρμας που δημοσιεύει το economistas.gr.
Ποια άλλα ελληνικά φρούτα βρίσκονται στη λίστα
Τα ροδάκινα Νάουσας μπορεί να κατέκτησαν την πρώτη θέση αλλά δεν είναι τα μοναδικά ελληνικά φρούτα που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας. Στην 7η θέση βρίσκονται τα μανταρίνια Χίου τα οποία η πλατφόρμα περιγράφει «από τα πιο αρωματικά στον κόσμο».
Στην 14 θέση υπάρχουν τα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, στην 16η τα ακτινίδια Πιερίας, στην 18η το φιρίκι Πηλίου, στην 20η τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων Κρήτης, στην 22η τα τραγανά κεράσια Ροδοχωρίου, στην 59η τα φραγκόσυκα Σύμης και στην 62η το Κουμκουάτ Κερκύρας.
Πως βγαίνει η κατάταξη του TasteAtlas
Σύμφωνα με το TasteAtlas, αυτή η λίστα βασίστηκε στις αξιολογήσεις του κοινού, μέλη της πλατφόρμας, που είχαν δημοσιευθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Μετά από αξιολόγηση να να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα από ψεύτικους λογαριασμούς ή πολίτες μιας χώρας που ψηφίζουν μεροληπτικά, λήφθηκαν υπ’ όψιν 2.890 αξιολογήσεις από τις 4.442 που είχαν κατατεθεί.
Η πλατφόρμα αναφέρει επίσης ότι οι λίστες δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν ένα παγκόσμιο συμπέρασμα και ο σκοπός τους είναι να προωθήσουν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα κάθε χώρας.