Date:

Share:

260 εκατ. ευρώ για τους Γεωργικούς Συμβούλους το 2025-2027

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εθνικό Σύστημα Παροχής Συμβουλών «ήρθε για να μείνει, καθώς η ελληνική γεωργία χρειάζεται σύγχρονες δομές, επιστημονικά καταρτισμένους συμβούλους και επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία».

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε παρεμβάσεις του τόσο στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεωργικών Συμβούλων του Πανελληνίου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, όσο και στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ).

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και την περίοδο 2025-2027, με νέο χρηματοδοτικό μέτρο ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027.

Αναμόρφωση της ΚΑΠ

Στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και στο όραμα για την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική μετά το 2027 αναφέρθηκε ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, στην ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ).

Τόνισε πως «η αναμόρφωση της ΚΑΠ δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά μια απόφαση που επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών μας, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών». Όπως ανέφερε, το ΥΠΑΑΤ πρωτοστάτησε στις διαβουλεύσεις για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων και σημαντικές εξαιρέσεις σε ζητήματα ελέγχων και γραφειοκρατικών απαιτήσεων. «Η θετική έκβαση στο ζήτημα της αγρανάπαυσης επέτρεψε το 2024 σε 127.000 Έλληνες γεωργούς να καλλιεργούν επιπλέον 1,5 εκατ. στρέμματα χωρίς να χάνουν τις επιδοτήσεις τους – μια απόφαση που ενισχύει την παραγωγή και στηρίζει το αγροτικό εισόδημα», σημείωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία για την απλούστευση των διαδικασιών της ΚΑΠ, με προτάσεις που κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

«Με τις 19 προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 26ης Φεβρουαρίου, στοχεύει: Στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων, στον περιορισμό του αριθμού των ελέγχων ανά δικαιούχο, στην εξαίρεση ελέγχων από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων μέχρι 100 στρέμματα, στην επιτάχυνση των διαδικασιών τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, στην άμεση διαδικασία ανακατανομής αχρησιμοποίητων κονδυλίων», επισήμανε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη διεκδίκηση ενός ξεχωριστού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς, όπως είπε, «τα 450 εκατ. ευρώ που προβλέπει σήμερα η ΕΕ για 27 χώρες δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΚΑΠ, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε την ανάγκη να προσαρμοστεί η πολιτική στις πραγματικές συνθήκες κάθε κράτους-μέλους, με έμφαση στην απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή στις κλιματικές και παραγωγικές ιδιαιτερότητες. «Εμείς θέλουμε μια ΚΑΠ με βάση τα οικοσυστήματα για τις αροτραίες καλλιέργειες, ώστε αυτά να είναι ευέλικτα και απλοποιημένα. Να απλοποιηθούν οι κανονιστικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία, ώστε με κάποιες δεσμεύσεις να απολαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες των επιδοτήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ