Date:

Share:

Άμεσα η μείωση 50% στη φορολογία των συνεταιρισμένων αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την απαλλαγή, για πρώτη φορά, από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση επιχειρηματικών αγροτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών στον πρωτογενή τομέα, δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ενώ είναι θέμα ημερών να ανοίξει και η πλατφόρμα για τις παγετόπληκες επιχειρήσεις.

Την παραπάνω εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαΐου, το οποίο αναφέρεται σε συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον Γιώργο Γεωργαντά, όπου διευκρινίζεται ότι: 
Σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση – αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας,  χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των ως άνω συνεργασιών.
Άμεσα η μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών, επιβεβαίωση Βεσυρόπουλου


Η σχετική ρύθμιση για τη φορολογική απαλλαγή, προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαΐου, στα άρθρα 15 και 16 και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αποτελεί άλλο ένα μέτρο για την στήριξη του αγροτικού τομέα, που υποσχέθηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση.

Με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε η Agrenda στο πλαίσιο της έκθεσης Freskon, ο κ. Βεσυρόπουλος διευκρίνισε πως δικαιούχοι της ευνοϊκής ρύθμισης είναι τα μέλη αγροτικών συλλογικών σχημάτων, συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς και όσοι συνάπτουν έγγραφη συμφωνία συμβολαιακής γεωργίας με έμπορο επιχειρηματία, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα παραδώσουν την παραγωγή τους στο συνεργατικό σχήμα ή τον επιχειρηματία, κατά τουλάχιστον 75% του συνόλου.

«Η ισχύς του μέτρου έχει αναδρομικότητα από 1/1/22, δηλαδή για το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα χρόνια», είπε ο υφυπουργός και σημείωσε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει στις ειδικές επιτροπές για συζήτηση το τριήμερο 17 – 19 Μαΐου και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους.

Στο σημείο αυτό μάλιστα θύμισε πως πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ η φορολογία του εισοδήματος, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, έφτανε στο 87%, ενώ πλέον, μετά και την παρέμβαση που επιχειρείται τώρα από την κυβέρνηση, περιορίζεται δραστικά. «Με τον τρόπο αυτό χτυπάμε τη μαύρη διακίνηση και τη φοροδιαφυγή, γιατί πλέον ο αγρότης θα μπορεί να δηλώσει τα φορολογητέα του κέρδη, με μικρούς φορολογικούς συντελεστές, να δηλώσει εισόδημα, και να δικαιολογήσει αγορές πόθεν έσχες και δεν υπάρχει πλέον καθόλου κίνητρο να ψάξεις να βρεις εικονικά δαπάνες και όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έσπευσε να συμπληρώσει με πως με τα my data, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και σύντομα και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, οι παράνομες συμπεριφορές θα αποκαλύπτονται εύκολα. Μάλιστα αποκάλυψε πως έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ μίλησε και για μικτά κλιμάκια που θα κάνουν ελέγχους στις τελωνειακές εισόδους – εξόδους της χώρας.

Σε 10 ημέρες η ΚΥΑ για τις έμμεσα παγετόπληκες επιχειρήσεις

Αναφορικά με τις έμμεσα πληττόμενες από τον παγετό επιχειρήσεις, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως στο επόμενο 10ήμερο θα εκδοθεί η ΚΥΑ ώστε «να μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα όσες επιχειρήσεις ή και αγροτικοί συνεταιρισμοί εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και να αποζημιωθούν, αλλά και να λάβουν το χαρακτηρισμό παγετόπληκτοι με όλα τα ευεργετήματα που τον συνοδεύουν».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: 

Μεταρρύθμιση Ελλάδα 2.0: Στη Βουλή σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ με καινοτόμα φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το σχέδιο νόμου: «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», το οποίο αποτελεί μεταρρύθμιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που υπάγεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη. Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η παροχή σημαντικών και καινοτόμων κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. 

Τα κίνητρα του νομοσχεδίου αφορούν κάθε μορφής μετασχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία, καθώς και συνεργασίες προσώπων, είτε με τη μορφή δεσμευτικών συμβάσεων – συμφωνιών είτε με την από κοινού ίδρυση νέων εταιριών. 

Ειδικότερα, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής κατά 30% από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρίας ή του συνεργαζόμενου προσώπου. Στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών η απαλλαγή αυτή ανέρχεται σε 50%. 

Σημειώνεται πως η απαλλαγή παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς τον κύκλο εργασιών και το μέγεθος των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων (καταλαμβάνονται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), ενώ ορίζεται απώτατος χρόνος για τον οποίο χορηγείται η ωφέλεια (εννέα έτη), ανώτατο όριο συνολικού οφέλους κατά περίπτωση μετασχηματισμού ή συνεργασίας και εξαιρέσεις, όπως των κατασκευαστικών κοινοπραξιών. 

Στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης ή εισφοράς ατομικής επιχείρησης, το φορολογικό όφελος δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 500.000 ευρώ, σε διάστημα έως εννέα ετών από την ημερομηνία εφαρμογής της απαλλαγής από το φόρο. 

Στα φορολογικά κίνητρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι και η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μετασχηματισμού, της υπεραξίας από μεταβίβαση στοιχείων πάγιου ενεργητικού της νέας εταιρίας σε τρίτο, η απαλλαγή από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση συμπεριλαμβανομένου του τέλους  χαρτοσήμου και του φόρου εισοδήματος της προκύπτουσας υπεραξίας κάθε πράξης σχετικής με το μετασχηματισμό, για τις περιπτώσεις μετασχηματισμών του νέου νόμου και η, υπό προϋποθέσεις, αναγνώριση της έκπτωσης όλων των δαπανών της αποκτώσας εταιρίας, οι οποίες πραγματοποιούνται για το σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών. 

Όλες οι παραπάνω ωφέλειες χρησιμοποιούνται, αποκλειστικά, για τους μετασχηματισμούς που θα προκύψουν από τον παρόντα προτεινόμενο νόμο και δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη χρήση τους για μετασχηματισμούς με άλλους αναπτυξιακούς νόμους, συμπεριλαμβανομένων και των μετασχηματισμών του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο, βελτιώνονται διατάξεις φορολογικών κινήτρων προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον, η μεταφορά ζημιών από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις στον ισολογισμό της νέας εταιρίας για τους μετασχηματισμούς του ν. 2166/1993. Καθιερώνεται απαλλαγή από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, υπό προϋποθέσεις, στους μετασχηματισμούς του νομοθετικού διατάγματος 1297/1972, του ν. 2166/1993 και γι’ αυτούς που πραγματοποιούνται με το ν. 4172/2013. 

Τέλος, παρέχονται καινοτόμα κίνητρα για την προώθηση των συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών. Με τις σχετικές διατάξεις, που αποτέλεσαν προϊόν συνεργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, επιδιώκεται η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η προστασία και προώθηση των νόμιμων συναλλαγών και εν τέλει η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού εξωστρεφούς αγροτικού τομέα. 

Συγκεκριμένα, σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση – αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας,  χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται στο πλαίσιο των ως άνω συνεργασιών. 

Με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που έρχεται σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, επιχειρείται η αλλαγή της δομής και της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη μεγέθυνση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σήμερα υπολείπονται σημαντικά σε μέγεθος από τις αντίστοιχες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωζώνης. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης θα συμβάλει στην τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, θα τονώσει την αγορά εργασίας και θα αυξήσει το επίπεδο μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές και το διαθέσιμο εισόδημά τους».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ