Date:

Share:

Ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες της Κ. Μακεδονίας έφερε η κακοκαιρία – Πρωιμανθή φυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φυτεύουμε ελπίδες και θερίζουμε απογοήτευση»

Τις «πληγές» τους μετρούν οι αγρότες και οι παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία από την κακοκαιρία Barbara που επελαύνει στη χώρα και θα συνεχίσει την πορεία της για τις επόμενες ημέρες. Πολλά από τα φυτά που θα καρποφορούσαν την άνοιξη είχαν ήδη ξεκινήσει να ανθίζουν λόγω των ήπιων θερμοκρασιών του Ιανουαρίου και η κακοκαιρία ήρθε να τα πλήξει ανεπανόρθωτα, καταστρέφοντας την παραγωγή των αγροτών.

«Με τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός που έχουμε το βράδυ, όλα μας τα προϊόντα εξασθενούν μέρα με τη μέρα. Ο συνεχόμενος παγετός τις νύχτες τα ισοπεδώνει τελείως. Δεν έχουμε χιόνι αλλά οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν τα προϊόντα στο να αλλοιωθούν», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Μακρίδης, σημειώνοντας πως στην περιοχή μας τα προϊόντα που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι τα οπωροκηπευτικά και οι σαλάτες, όπως το μαρούλι.

Όπως εξηγεί, εάν το φυτό βρίσκεται στο στάδιο της καρποφορίας όταν ξεκινήσει ο παγετός, δεν επανέρχεται. Ενώ αν το βρει σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αργήσει αλλά θα επανέλθει. «Κάποια προϊόντα καρποφορούν με αποτέλεσμα τώρα που έρχεται ο παγετός να τα βρίσκει ανθισμένα και να καταστρέφει τον ανθό, που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγικότητας».

«Φυτεύουμε ελπίδες και θερίζουμε απογοήτευση»

Σοβαρό επίσης σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη είναι το πρόβλημα στα θερμοκήπια, τα οποία οι αγρότες αδυνατούν να ζεστάνουν λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στα καύσιμα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση των λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα: «Αν συνεχιστεί αυτό το κύμα κακοκαιρίας τα έξοδα θα είναι πολλαπλάσια των ήδη υπαρχόντων και θα εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες γιατί δεν θα αποφέρουν κέρδος. Μιλάμε για ξεκλήρισμα. Αυτή τη στιγμή με 2€ πετρέλαιο αδυνατούμε να ζεστάνουμε τα θερμοκήπια. Επομένως έχουν καταλήξει να είναι μόνο σκεπαστές καλλιέργειες. Έτσι δεν ευδοκιμούν τα φυτά. Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου μέσα στα θερμοκήπια φυτεύουν κάποια προϊόντα όπως το κολοκυθάκι, οι ντομάτες και οι πιπεριές προσεχώς, τα οποία απαιτούν θέρμανση. Ο αγρότης όμως δε μπορεί να ανταπεξέλθει γιατί το κράτος δεν είναι αρωγός στον αγροτικό τομέα. Δεν διαθέτει αφορολόγητο πετρέλαιο έτσι ώστε να ζεσταθούν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις».

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν υπάρχει ετοιμότητα ώστε να γίνουν έγκαιρα έλεγχοι και να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για αυτές τις καταστροφές. «Το πολιτικό κλίμα μάς οδηγεί σε εξαφάνιση. Όσο και να δηλώνουν ότι στέκονται δίπλα μας, είναι ψίχουλα αυτά που μας δίνουν. Εμείς φυτεύουμε ελπίδες και θερίζουμε απογοήτευση», τονίζει.

Καταστράφηκε το 1/5 των οπωροφόρων της Βέροιας – 20% μείον σε κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα για τους παραγωγούς

Στο 20% της παραγωγής υπολογίζεται η καταστροφή των καλλιεργειών στα οπωροφόρα δέντρα της Ημαθίας, σύμφωνα με τον γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, Θοδωρή Παπακωνσταντίνου. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο ThessToday.gr το 1/5 των καλλιεργειών στις κερασιές, στις δαμασκηνιές και στις ροδακινιές δεν θα καρποφορήσει φέτος το καλοκαίρι καθώς υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά κατά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα: «Όσον αφορά τα δενδρώδη που έχουμε στην περιοχή μας υπάρχει κίνδυνος για κάποια πρωιμανθή. Αυτή η παρατεταμένη καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών έκανε κάποια δέντρα να ξεκινήσουν να ανθίζουν πρόωρα. Είχαμε καλοκαίρι σχεδόν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο για τα δέντρα που πρέπει να “κοιμηθούν” τουλάχιστον ένα μήνα με παγετούς του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Δεκέμβριο και Ιανουάριο δεν είχαμε παγετούς, το ίδιο και τον Νοέμβριο. Επομένως τα δέντρα θεώρησαν ότι ξαναμπήκαμε στην άνοιξη. Άρχισαν να κυκλοφορούν οι χυμοί τους και να φουσκώνουν τα “μάτια” τους, οπότε ήταν έτοιμα για την άνθηση».

Τονίζοντας δε πως οι αγρότες επιθυμούν την περίοδο των χαμηλών θερμοκρασιών και την κακοκαιρία, σημειώνει πως η καλή θερμοκρασία του προηγούμενου διαστήματος «ξεγέλασε» κάποια φυτά, με το αποτέλεσμα τώρα να είναι καταστροφικό. Οι αγρότες πλέον αγωνιούν καθημερινά για την παραγωγή τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει στο ThessToday.gr πως «με τον παγετό παγώνουν τα άνθη που είχαν φέρει τα δέντρα, οπότε δεν έχουμε καρπό. Δεν θα καρποφορήσουν καν το καλοκαίρι. Αυτό αφορά ένα 20% των δέντρων γιατί τα υπόλοιπα είχαν την υπομονή να περιμένουν τον χειμώνα. Κάποια είναι πιο ζωηρά και πιο πρωιμανθή. Το υπόλοιπο 80% πιστεύω ότι θα αντέξει».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ