Date:

Share:

Από τέλη Απριλίου αρχίζει η έξοδος του σκολύτη στις κερασιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν αναµονή της εµφάνισης του σκολύτη βρίσκονται οι κερασοπαραγωγοί στη Μακεδονία, καθώς παραδοσιακά τέλη Απριλίου αρχίζει η έξοδος των ενηλίκων από τα κλαδιά των δέντρων.

Οι σκολύτες είναι µικρά ξυλοφάγα κολεόπτερα της οικογένειας Curculionidae, τα οποία οι παραγωγοί τα αναφέρουν συχνά ως «νεκροθάφτες». Το έντοµο εισέρχεται συνήθως από τη βάση του οφθαλµού, τρέφεται εντατικά και ο οφθαλµός ξεραίνεται µαζί µε τα φύλλα, τα οποία πολλές φορές ξεραίνονται πράσινα χωρίς να κιτρινίσουν και να πέσουν. Η καταπολέµηση του εντόµου γίνεται κυρίως µε προληπτικά καλλιεργητικά µέτρα. Η χηµική αντιµετώπιση είναι αναποτελεσµατική και χρησιµοποιείται κυρίως εναντίων των ενήλικων ατόµων, καθώς δεν έχει καµία επίδραση στις προνύµφες που τρέφονται εντός του ξύλου των δέντρων.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης ζητούν από τους παραγωγούς να επιθεωρούν τακτικά τους οπωρώνες µέχρι τα µέσα Μαΐου, για διαπίστωση δραστηριότητας των εντόµων επισηµαίνοντας πως συνήθως εκρέει κόµµι από τις οπές εισόδου. Παράλληλα, σε κερασεώνες µε προσβολές συνιστάται άµεσα το κάψιµο των ξερών προσβεβληµένων κλαδιών (υπόλοιπα του κλαδέµατος ή εντοµοπαγίδες).

Πέρα από τα μέτρα καταπολέμησης, η πρόληψη αποτελεί πάντοτε την πιο αποτελεσματική  τακτική που σέβεται τόσο τη τσέπη του παραγωγού όσο και το φυτικό του κεφάλαιο. Εμπειρικά δεδομένα από γεωπόνους αναφέρουν πως δέντρα καλά λιπασμένα και ζωηρά με επάρκεια βορίου έχουν δυνατούς οφθαλμούς που δύσκολα προτιμώνται και προσβάλλονται από το έντομο.  Σε γενικές γραμμές οποιοδήποτε καλλιεργητικό μέτρο κρατά τα κερασόδέντρα  σε  καλή και υγιεινή κατάσταση, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην προσβολή από σκολύτες. 

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ