Date:

Share:

Δύσκολη η χρονιά φέτος για το ακτινίδιο, ζητούν de minimis οι παραγωγοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απογοήτευση υπάρχει στους παραγωγούς ακτινιδίου από τις φετινές τιμές που ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών και η Διεπαγγελματική ακτινιδίου ζητάνε από το ΥπΑΑΤ να προχωρήσει στην καταβολή ενισχύσεων de minimis.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γκρίνιας, πρόεδρος στον ΑΣ ΠΕΣΚΟ Πιερίας, «είμαστε από τους πρώτους συνεταιρισμούς που από τα μέσα της συγκομιδής ακτινιδίων, στις 2 Νοεμβρίου, ξεκινήσαμε να έχουμε επαφές με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, από την οποία ζητούσαμε στήριξη των παραγωγών για απώλεια εισοδήματος.

Ο υπουργός κ. Γεωργαντάς από τότε είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών. Περιμένουμε όμως να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος της στήριξης.

Δεν είμαστε αχάριστοι. Τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε τιμή δεν ζητήσαμε κάτι. Φέτος όμως απαιτούμε ενίσχυση de minimis. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε στα 38 λεπτά το κιλό. Η μέση τιμή που πουλήθηκαν τα ακτινίδια είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Η μείωση της φορολογίας για του αγροτες μέλη των συνεταιρισμών είναι ένα θετικό μέτρο αλλά φέτος δεν έχει κανένα αποτέλεσμα με τα τόσα προβλήματα στην εμπορία των ακτινιδίων. Η κατάσταση είναι τραγική για τον κλάδο.

Στις περιοχές που καλλιεργούνται ακτινίδια οι παραγωγοί δεν έχουν ρευστότητα ούτε για να πληρώσουν τα εφόδια. Στην αγορά υπάρχει μια μειοψηφία εμπόρων που αγοράζουν χωρίς να πληρώνουν. Αυτά θα πρέπει να σταματήσουν για αυτό ζητάμε να αγοράζουν με εγγυητική. Η Πιερία έχει σχεδόν μονοκαλλιέργεια το ακτινίδιο  και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά το όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων από την Καβάλα και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου, «τα ακτινίδια φέτος είχαν πρόβλημα μικροκαρπίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πανελλαδικά ένα ποσοστό περίπου 30% να μην είναι εμπορεύσιμο. Επίσης και η υπόλοιπη παραγωγή δεν είχε μεγάλα μεγέθη. Το φαινόμενο οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς. 

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει υποκατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές φρούτων και λαχανικών. Από την άλλη έχουμε αύξηση του κόστους καλλιέργειας και αποθήκευσης.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη τιμή παραγωγού και αυξημένη τιμή λιανικής στο ράφι. Μελέτη που εξέδωσε η ΔΑΟΚ Καβάλας σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πολίτη αποδεικνύει ότι υπάρχει απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς. Στην Καβάλα καλλιεργούνται 23.000 στρέμματα με ακτινίδια. Θα πρέπει να ενισχυθούν με ενιχύσεις de minimis οι παραγωγοί για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια».  

Ο κ. Χρήστος Κολιός, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε υψηλό κόστος καλλιέργειας, αποθήκευσης και μεταφορών για τα ακτινίδια. Επίσης υπήρχε έλλειψη εργατών κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούσε να γίνει αραίωμα και συγκομιδή. Ακόμη είχαμε πρόβλημα μικροκαρπίας λόγω των καιρικών συνθηκών του Απριλίου και της ξηρασίας του καλοκαιριού.

Από τις αρχές Νοεμβρίου στείλαμε επιστολή και αναφέραμε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο κλάδος. Επίσης σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά ζητήσαμε να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς ακτινιδίων. 

Εκτός από τους παραγωγούς και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν στους ψυκτικούς θαλάμους αποθηκευμένα ακτινίδια δεν γνωρίζουν το κόστος ενέργειας γιατί κάθε μήνα αλλάζει. Φέτος έχουμε μειώσει τις ποσότητες αποθήκευσης ακτινιδίων επειδή είναι αυξημένο το κόστος ενέργειας. Επίσης οι έμποροι προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν γρήγορες πωλήσεις για να μην μένουν τα ακτινίδια στα ψυγεία, κάτι που δεν φέρνει καλή τιμή διαπραγμάτευσης. 

Σε όλα αυτά έρχεται και το πρόβλημα της υποκατανάλωσης που αντιμετωπίζουν οι αγορές της Ευρώπης για όλα τα φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση φαίνεται να έχει μειωθεί φέτος κατά 30 – 40% σε σχέση με πέρσι. Για όλα τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να υπάρξει στήριξη του κλάδου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, «από 1/9/2022 έως και 13/1/2023 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών) για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 97.184 τόνους, έναντι 103.518 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μεταξύ των εξαχθέντων φορτίων συμπεριλαμβάνονται και φορτία ακτινιδίων για βιομηχανική χρήση εκτιμώμενα σε 1.260 τόνους (προς Ιταλία, Ουκρανία κ.α. προορισμούς), για τα οποία πιστεύουμε ότι διασφαλίσθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ότι έλαβαν την χρήση που προορίζονταν (δηλ. μεταποιήθηκαν) και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης του προϊόντος, εισήχθησαν ακτινίδια, στο σύνολό τους 755 τόνοι, από τους οποίους οι 324 τόνοι από Ιταλία (από τις οποίες οι 220 τόνοι ποικιλίας Hayward) σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν στο Μητρώο».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ