Date:

Share:

Γεωργαντάς: Συνεργατισμός και εκπαίδευση μπορούν να δώσουν προοπτική και ώθηση στην αγροτική οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ανάγκη να αυξηθεί η διακίνηση προϊόντων μέσω των συνεργατικών σχημάτων και να ενισχυθεί το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αγροτική οικονομία, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών στο πλαίσιο της Agrotica.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι στην Ευρώπη μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 65% των παραγομένων προϊόντων, ενώ στη χώρα μας το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 6,8%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 25% και σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 55%.

Μόνο εάν υπάρξει ενίσχυση του συνεργατισμού, ώστε μέσω αυτού να διακινούνται περισσότερα προϊόντα και αν παράλληλα ενισχυθεί η εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε μπορεί να γίνει εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών που μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν την ποσότητα των παραγομένων προϊόντων, τότε θα απαλλαγούν από το άγχος και την αβεβαιότητα οι Έλληνες αγρότες, επισήμανε ο ΥπΑΑΤ.

Ο κ Γεωργαντάς κάλεσε τα κόμματα που φραστικά τάσσονται υπέρ των συνεργατικών σχημάτων, να το κάνουν και στην πράξη και αναφέρθηκε στην απουσία συναίνεσης όπως και στην άρνηση ορισμένων κομμάτων να στηρίξουν στη Βουλή τη ρύθμιση για μείωση της φορολογίας κατά 50% των κερδών στα συνεργατικά σχήματα.

Παράλληλα ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους αγρότες να ξεπεράσουν την κακή αντίληψη του παρελθόντος για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα, όπως και να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί ο συνεργατισμός.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας που είναι ο κατακερματισμένος κλήρος. Είπε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τρεις τρόπους: Τα συνεργατικά σχήματα, τους αναδασμούς, οι οποίοι όμως είναι χρονοβόροι και, τέλος, τα κίνητρα που θα παράσχει το ΥΠΑΑΤ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης για αγορά όμορων αγροτεμαχίων.  Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους αγρότες να καταθέσουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση σημειώνοντας ότι, το ΥΠΑΑΤ θα υιοθετήσει κάθε ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, εφόσον υπάρξει από όλους προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Κάλεσε σε συζήτηση τους επικεφαλής των συνεργατικών σχημάτων για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, να γίνει συζήτηση για την υιοθέτηση ανθεκτικότερων καλλιεργειών και να επεκταθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Κλείνοντας ο  ΥπΑΑΤ τόνισε ότι ο συνεργατισμός και η ενίσχυση της εκπαίδευσης είναι οι παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας μας, η οποία εκτός από πυλώνα ανάπτυξης αποτελεί κα σημαντικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο ΥπΑΑΤ παρέδωσε στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς κ. Δημήτρη Μόσχο το βραβείο της ΕΕ για τη διατήρηση της ελληνικής κόκκινης φυλής.

Συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες στις 6 Οκτωβρίου βραβεύτηκε ανάμεσα σε 111 υποψηφιότητες, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Rural Inspiration Award της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό έργο ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 (Δράση 10.2.1 Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία), το οποίο υποβλήθηκε από τη Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικού Σχεδιασμού ΚΑΠ.

Η σημαντικότητα της επιτυχίας είναι μεγάλη καθώς μέσω αυτής, τα έργα του ελληνικού ΠΑΑ αναδεικνύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ