Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) σε άμεση συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) κατέθεσε προτάσεις-παρεμβάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη διαβούλευση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης.
Η προκήρυξη που θα ακολουθήσει πρέπει να σταθεί αρωγός στους επαγγελματίες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων ειδικά των Νέων Γεωργών, δίνοντας μεγάλη ευελιξία μεταξύ των κατηγοριών επενδύσεων στους ίδιους τους επενδυτές, εφόσον από τις ευέλικτες επιλογές τους προκύπτει βιώσιμη εκμετάλλευση, ενισχύοντας την ποικιλομορφία λύσεων και προϊόντων, μαζί με τις φιλο-περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Αντί ακαμψίας στις επιλογές, πρέπει να διευκολύνονται και να παρακινούνται να επενδύσουν τόσο για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, όσο και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και βοηθώντας στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών.
Στόχος η βελτίωση της οικονομική ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Βασικές παρεμβάσεις
1η – Ευελιξία για ίση μεταχείριση των Νέων Αγροτών στο κριτήριο της Τυπικής Απόδοσης.
α. Σημαντική βελτίωση στο κριτήριο της Τυπικής Απόδοσης που αφορά στους Νέους Αγρότες.
β. Αύξηση ανώτερου επιλέξιμο προϋπολογισμού (π.χ. 250.000?)
γ. Αναπροσαρμογή της βαθμολογίας.
δ. Μείωση των απαιτούμενων ελάχιστων στρεμμάτων.
2η – Μείωση του κατακερματισμού των αγροτεμαχίων – Ενίσχυση αγοράς όμορων αγροτεμαχίων (Άρθρο 9, Παρ. 3.1, 3.2,).
α. Βελτίωση της άκαμπτης προϋπόθεσης της αγοράς «όμορου» αγροτεμαχίου.
β. Διευκρίνιση βαθμού συγγένειας των αγροτών από τους οποίους μπορεί να αγοραστεί γη.
γ. Ορισμός δαπάνης για αγορά γης μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού ή ύπαρξη κατωφλίου αντί ποσοστού (π.χ. 15.000 ευρώ)
3η – Ανάκληση του μεροληπτικού αποκλεισμού των επίσπορων καλλιεργειών (ψυχανθή, κλπ.) (Άρθρο 4, Παρ. 21.γ).Ενδεικτικά:
Η Τυπική Απόδοση αποτελεί δείκτη εισοδήματος παραγωγικής δυναμικότητας και ο μη υπολογισμός τους αποκλείει δυναμικές και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις των οποίων το οικονομικό αποτέλεσμα είναι δυναμικό.Σχετίζονται με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.Είναι από τις πλέον φιλο-περιβαλλοντικές διαδικασίες καλλιέργειας, ειδικότερα αυτές των ψυχανθών.
Κλείνοντας, υψίστης σημασίας είναι τα εξής:
- Η βελτίωση της προσαρμοστικότητας των συλλογικών σχημάτων, ειδικότερα αυτών που αφορούν τους κτηνοτρόφους καθώς και την δυνατότητα υποβολής ΣΒ από τις Ομάδες Παραγωγών και τους Συνεταιρισμούς όπως στην προηγούμενη πρόσκληση.
- Η καινοτομία θα πρέπει να συνδεθεί άρρηκτα με τα μηχανήματα εφαρμογής της, στα οποία δε χρειάζονται ποσοστιαίοι περιορισμοί στο σύνολο του προϋπολογισμού του Σχεδίου Βελτίωσης.
- Η ανάγκη αξιοποίησης των ΑΠΕ.
- Η εισαγωγή ηλεκτρικών ελκυστήρων και άλλων αγροτικών μηχανημάτων στην ελληνική γεωργία.
- Τα προγράμματα των Νέων Αγροτών να συμβαδίζουν με τα Σχέδια Βελτίωσης και την κατανομή άλλων δικαιωμάτων όπως αδειών φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελώνων.