Με τη λήξη της παράτασης μιας εβδομάδας για τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, αυτό που μένει προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιδότησης για την αγορά λιπασμάτων, είναι η έκδοση της σχετικής απόφασης με την οποία θα καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης.
Επί του πιεστηρίου, δεν είχε ανακοινωθεί κάποια νέα παράταση αναφορικά με την προθεσμία υποβολής των τιμολογίων αγοράς λιπασμάτων της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022), ενώ άλλωστε φαίνεται ότι τα περιθώρια χρόνου είναι ιδιαίτερα στενά προκειμένου να γίνει η πληρωμή εντός του Δεκεμβρίου, όπως έχει δεσμευτεί σχετικά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το ύψος της ενίσχυσης θα διαμορφωθεί ως ένα ποσοστό επί της αξίας των τιμολογίων που έχουν αναρτήσει οι δικαιούχοι στην ΑΑΔΕ. Εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς αλλά και βάσει των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις λιπασμάτων κατά την επιλέξιμη για ενίσχυση περίοδο, δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα βρίσκεται γύρω από το 10%. Με δεδομένο ότι το κονδύλι για την ενίσχυση είναι 60 εκατ. ευρώ, μόλις το υπουργείο έχει στα χέρια του όλα τα επιλέξιμα τιμολόγια για αγορά λιπασμάτων κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, θα είναι σε θέση ορίσει το ποσοστό ενίσχυσης επί των τιμολογίων. Aν το σύνολο των παραστατικών δείχνει ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, τότε το ποσοστό ενίσχυσης επί των τιμολογίων, θα διαμορφωθεί στο 10%. Αν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που θα αναρτηθούν στην ΑΑΔΕ δίνουν μια συλλογική δαπάνη στα 500 εκατ. ευρώ, τότε το ποσοστό ενίσχυσης θα είναι 12% και ούτω καθ’ εξής.
Άνθρωποι της αγοράς, υπολογίζουν χοντρικά τις πωλήσεις λιπασμάτων κατά την περίοδο 2021/22 μεταξύ των 500 με 650 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό της ενίσχυσης θα κυμανθεί λογικά μεταξύ του 9 με 12%. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περίπτωση ενός αγρότη με 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι σε μια ενίσχυση από 400 έως 450 ευρώ.