Date:

Share:

Στύλιος για την κατάσταση στο ακτινίδιo: Έχουμε ελεύθερη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτηση της Διαμάντως Μανωλάκου απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην με αριθμό 193/21-11-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της βουλευτού Β’ Πειραιώς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου, με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου και ιδιαίτερα του Νομού Άρτας», σημείωσε τα ακόλουθα: «Είπαμε ότι έχουμε ελεύθερη αγορά, αλλά όχι ανεξέλεγκτη αγορά, υπάρχουν κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η αγορά. Άρα, γνωρίζουν οι παραγωγοί μας την προσφορά και τη ζήτηση, γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και κρατικός μηχανισμός, υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, υπάρχει και υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων για να έχουμε στην κυριολεξία στοιχεία για να χτυπάμε την αισχροκέρδεια και για να επιβάλλουμε και πρόστιμα, κάτι το οποίο έχει γίνει από τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι στη διάθεσή σας τα στοιχεία. Θα ξεφύγω από την ερώτηση αν πάω σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά την απορρόφηση της παραγωγής, μπορεί να διατεθεί μόνο το 5% της παραγωγής ενός νόμου και αυτό πάντα μέσα από τις ομάδες παραγωγών. Αυτό προβλέπει ο κανονισμός που ισχύει σήμερα και ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι ένας μύθος να αγοράσει το κράτος τα προϊόντα και να τα διαθέσει, διότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σε πολλά προϊόντα -στα ακτινίδια, τα μήλα κ.λπ., την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας στο Υπουργείο και κάναμε διάλογο μαζί τους- καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτό το 5%. Τα ακτινίδια είναι μια πολύ μεγάλη, πολύ σημαντική και πολύ αξιόλογη παραγωγή και καλλιέργεια στη χώρα μας. Πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία μας δίνει έσοδα και κέρδη. Πέρυσι οι παραγωγοί στο ακτινίδιο είχαν τιμή πάνω από ένα ευρώ και ήταν όλοι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι. Η χώρα προχωρά και έχει γίνει η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ακτινιδίων μετά από τη Νέα Ζηλανδία. Ξεπερνάμε δηλαδή και την Ιταλία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους.

Και ερχόμαστε λοιπόν τώρα εμείς στο Υπουργείο να δούμε ποιες πρωτοβουλίες έχουμε πάρει πάνω σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο είναι ότι είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και σε διάλογο με την ΕΘΕΑΣ, την ένωση των αγροτών, και συζητούμε μαζί τους. Μας κάνουν εισηγήσεις κι εμείς υλοποιούμε ή όχι πολλά από αυτά τα οποία μας εισηγούνται. Συγκεκριμένα, λοιπόν, για τα ακτινίδια η ΕΘΕΑΣ μας έχει στείλει επιστολή, μετά και από δική μας επικοινωνία, με δική τους πρωτοβουλία πριν από δέκα ημέρες όπου μας ζητούσε να καταγράψουμε τους αποθηκευτικούς χώρους στη χώρα και να διερευνήσουμε άλλες διεξόδους όπου θα μπορέσουμε να διαθέσουμε το προϊόν.

Η καταγραφή έχει γίνει και είναι στη διάθεσή τους. Έγινε επίσημα με έγγραφο του Υπουργείου και είναι στη διάθεση της ΕΘΕΑΣ να ενημερώσει τις ενώσεις, να ενημερώσει τους απλούς παραγωγούς, όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για να γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι, ψυκτικοί χώροι κυρίως, αυτή τη στιγμή, διότι είναι όπως το είπατε, το συγκεκριμένο προϊόν απαιτεί μακροχρόνια αποθήκευση, διάστημα που μπορεί να φτάσει τους πέντε-έξι μήνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο.

Το δεύτερο είναι ότι στο Υπουργείο μας είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης νέων εξαγωγικών αγορών και μάλιστα αγορών που διαθέτουν αυτούς τους απαραίτητους ψυκτικούς χώρους. Και μιλούμε για χώρες όπως είναι η Ισπανία. Ήδη στο Υπουργείο έχουμε κάνει σχετικές συζητήσεις και προχωρούμε σε διμερείς επικοινωνίες και συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κορέα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω μια συμφωνία με τη Βραζιλία όπου αναμένεται να ανοίξει μια αγορά διακοσίων δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Μαζί με την υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων, που είναι σε διαδικασία υλοποίησης, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε και να ανοίξουμε νέες αγορές οι οποίες θα είναι στη διάθεση των παραγωγών μας και δεν θα πάει το κράτος να κάνει τον έμπορο, ούτε τον εξαγωγέα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί με τις ενώσεις τους θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Μιας και αναφερθήκατε πολλές φορές και θέλω κι εγώ προσωπικά να δώσω μια συγκεντρωτική ενημέρωση, αξίζει να πω τι έχει γίνει στην περιοχή της Άρτας το προηγούμενο διάστημα. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχουν δοθεί τρία εκατομμύρια ευρώ κρατικές ενισχύσεις ΚΠΑΕ σε πέντε χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών μας, δυόμισι εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή, 12,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έως σήμερα, μισό εκατομμύριο ευρώ δόθηκε ως ήσσονος σημασίας ενισχύσεις σε χίλιες εξακόσιες είκοσι αιτήσεις παραγωγών, ενάμισι εκατομμύριο ευρώ δόθηκε σε χίλιους εκατόν δεκατρείς παραγωγούς για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιστροφή του 2% του κύκλου εργασιών. Και σας θυμίζω αυτό που ανέφερα στην πρωτομιλία μου, ότι έχουμε ανοιχτά 89 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους που κάνουν τώρα τις αιτήσεις, 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα που τώρα γίνονται οι αιτήσεις και θα πληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βοϊτσεχόφσκι, όπου από το αποθεματικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πρώτους μήνες του 2023 θα δοθούν επιπλέον χρήματα για τα λιπάσματα».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Πάμε τώρα στην δέκατη τέταρτη, με αριθμό 193/21-11-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Β’ Πειραιώς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου και ιδιαίτερα του Νομού Άρτας». Κυρία Μανωλάκου, έχετε το λόγο.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν τελειώνει η περίοδος συγκομιδής στα ακτινίδια, αλλά οι παραγωγοί, ειδικά στο νομό Άρτας, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί σε αυτήν την περιοχή η παραγωγή είναι από τις μεγαλύτερες κι εσείς το ξέρετε καλά. Με πρόσχημα, όμως, την αύξηση του κόστους αποθήκευσης -δεν θα έλεγα ακριβώς πρόσχημα, είναι πραγματικότητα, ωστόσο γίνεται το άλλοθι- οι μεγαλέμποροι εκβιάζουν τους παραγωγούς με ανοιχτές τιμές και αυτές οι τιμές είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Δηλαδή, στον παραγωγό έχει κατρακυλήσει και 30 λεπτά, όταν το κόστος έχει εκτοξευθεί σε 35 και 40 και σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο και η άρδευση, αλλά και τα μεταφορικά. Η παραγωγή ακτινιδίου κάθε χρόνο αυξανόταν, λόγω του προσανατολισμού της εξωστρέφειας που καλλιεργήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις -από εσάς, την προηγούμενη και άλλες- και από τους μεγαλεμπόρους και τους εξαγωγείς, γιατί έβγαζαν πολύ καλό κέρδος. Δεύτερον, η διοχέτευση ακτινιδίου στην εγχώρια αγορά, αλλά κυρίως στις διεθνείς αγορές προϋποθέτει μια μακροχρόνια αποθήκευση, που φτάνει και τους έξι μήνες. Το κόστος όμως, έχει αυξηθεί λόγω του ενεργειακού. Άρα, υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος μεγάλο μέρος της παραγωγής να μείνει φέτος αδιάθετο στα δέντρα. Ήδη αυτό φαίνεται. Την ίδια στιγμή, βέβαια να πω ότι γίνονται και ορισμένες εισαγωγές. Έχουν εισαχθεί 750 τόνοι.

Τι ζητάμε; Να πάρετε μέτρα απορρόφησης της παραγωγής σε τιμές πάνω από το κόστος, για να εξασφαλίσει την επιβίωση του ο παραγωγός ακτινιδίου ή να βρείτε τρόπους -και υπάρχουν- για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Και βεβαίως, να μειωθεί και το κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο -τα βάζουν αυτά οι αγρότες- με πλαφόν 0,7 λεπτά την κιλοβατώρα στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, επιδότηση λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων. Και κυρίως, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος των παραγωγών δεκαετίες τώρα και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Φυσικά, να βοηθηθούν οι εξαγωγές, εμείς δεν λέμε όχι, εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη αποθήκευση της παραγωγής, αλλά και την τιμή παραγωγού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ. Και σε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος. Καλησπέρα, καλή εβδομάδα και από εμένα. Έχετε τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καλή εβδομάδα, κύριε Πρόεδρε. Κυρία συνάδελφε, θα σας πω τα μέτρα και τις αποφάσεις που έχουμε λάβει ως Κυβέρνηση, κινούμενη σε δύο κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση από την αρχή της ανάληψης διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ήταν να προχωρήσουμε σε μόνιμα μέτρα, τα οποία είχαμε εξαγγείλει και περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η δεύτερη στρατηγική, που ακολουθήσαμε ήταν να είμαστε στην κυριολεξία δίπλα στους αγρότες και στους παραγωγούς στις ξένες κρίσεις, που ήρθαν στη χώρα μας, με αιτίες έξω από εμάς, έξω από την Ελλάδα, έξω από την Κυβέρνηση και τη διακυβέρνηση, όπως είναι η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση. Μια σειρά λοιπόν, από περιστασιακές κρίσεις που χρειάστηκε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις διαχειριστούμε.

Σας λέω λοιπόν το εξής: έχουν δοθεί 300 εκατομμύρια ευρώ για κρατικές ενισχύσεις και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να στηρίξουμε τους αγρότες και τους παραγωγούς στη χώρα. Επίσης, δόθηκαν 300 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή στο σύνολο των Ελλήνων αγροτών και παραγωγών. Έχουν δοθεί 630 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ότι τα χρήματα που δεν δίδονταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο, δόθηκαν από τη δική μας διακυβέρνηση. Είχαν σταματήσει να δίνονται από το 2015 και μετά και δόθηκαν 160 εκατομμύρια ευρώ. Περί τα 87 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί ως ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για ζημιωθείσες καλλιέργειες από διάφορες αιτίες. Πώς διαχειριζόμαστε την περιστασιακή κρίση; Καλύπτουμε το 80%-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και στους επόμενους μήνες. Ήδη οι παραγωγοί λαμβάνουν αυτούς τους μειωμένους λογαριασμούς. Είχαμε πρόβλημα στην αρχή, διότι έπρεπε να γίνει ένας συμψηφισμός από τις επιχειρήσεις ενέργειας.

Έχουν δοθεί 50 εκατομμύρια ευρώ ως ενίσχυση των κτηνοτρόφων, με επιστροφή του 2%των ζωοτροφών. Θα δοθούν τώρα 89 εκατομμύρια ευρώ -ήδη γίνονται οι αιτήσεις, έχει ανοίξει η σχετική πρόσκληση και η πλατφόρμα- στους κτηνοτρόφους για τις συνέπειες της κρίσης από τον πόλεμο της Ουκρανίας, 60 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά λιπασμάτων λόγω αύξησης του κόστους -και εκεί έχει ανοίξει σχετική πλατφόρμα και τρέχουμε να δοθούν τα χρήματα το συντομότερο δυνατό, ώστε να προλάβουμε μέχρι και το τέλος του χρόνου να έχουν δοθεί-, δόθηκαν 60 εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επανήλθε για πρώτη φορά το αγροτικό πετρέλαιο. Πότε; Από το 2016-2017 που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το είχε καταργήσει. Αυτά τα γνωρίζουν οι παραγωγοί, τα έχουν δει στους λογαριασμούς τους .

Τώρα, αν αθροίσουμε όλα τα ποσά που δόθηκαν, ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ξέρετε και εσείς -το ξέρουν και οι παραγωγοί μας- ότι ζούμε και λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά και η ζήτηση προσδιορίζουν την απορρόφηση ή την τιμή ενός προϊόντος. Άρα υπάρχουν χρονιές που ο παραγωγός πάει καλά, έχει αρκετά εισοδήματα και ξέρει ο νοικοκύρης παραγωγός να κρατάει στην άκρη χρήματα, διότι η επόμενη χρονιά μπορεί να μην είναι καλή, με διάφορες αιτίες. Εμείς, το κράτος, η πολιτεία ερχόμαστε και στηρίζουμε τους παραγωγούς όταν έχουμε έκτακτες συνθήκες και έκτακτες καταστάσεις, όπως σας είπα πριν.

Όλα βέβαια αυτά είναι βάσει του στρατηγικού σχεδίου, ένα σχέδιο το οποίο είναι ενταγμένο στο στρατηγικό σχέδιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, όπου πρόσφατα εγκρίθηκε από την επιτροπή και μπορούμε να λέμε πλέον στους παραγωγούς μας ότι έχουμε στη διάθεσή μας 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2023-2027.  Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς):  Κι εμείς ευχαριστούμε. Κυρία Μανωλάκου, έχετε τρία λεπτά.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς χάρηκα τη στιγμή που είδα ότι θα απαντούσατε εσείς. Και το λέω γιατί είσαστε από την Άρτα, πολιτεύεστε στην Άρτα, ξέρετε τα προβλήματα, άρα το ενδιαφέρον θα ήταν αυξημένο να δώσετε λύσεις και κοντά σε αυτά να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί ακτινιδίου και σε όλη την Ελλάδα είτε είναι στην Πιερία είτε είναι στην Κρήτη. Όμως για όλα μου είπατε, εκτός από αυτά τα ερωτήματα που σας κάναμε. Θα βοηθήσετε για την απορρόφηση της παραγωγής, όταν το κόστος είναι στο πάτωμα; Θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, που αγοράζουν κοψοχρονιά στην κυριολεξία; Και το λέω γιατί λέτε ότι τους στηρίζετε όλους σε μεγάλες κρίσεις και είναι στρατηγικός σχεδιασμός. Μα, από αυτά που απαντήσατε είναι ότι τους αφήνετε ξεκρέμαστους. Εμείς, το ερώτημα που θέσαμε και ζητάμε είναι πώς θα εξασφαλίσετε οι τιμές παραγωγού να είναι πάνω από το κόστος παραγωγής, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, να μην καταχρεωθούν, να μην κινδυνέψουν με πλειστηριασμούς. Διότι, ναι η μία χρονιά μπορεί να είναι καλή, αλλά η κακή χρονιά μπορεί να αποτιμάται σε δύο καλές χρονιές με τη χασούρα. Και σε τελευταία ανάλυση γιατί δεχόσαστε τους ωμούς εκβιασμούς με τις ανοιχτές τιμές; Σας ρωτάμε. Γιατί δεν μπορείτε εσείς να συμβάλετε σε ποσότητες ακτινιδίων να απορροφηθούν, να διοχετευτούν στο στρατό, σε νοσοκομεία, σε σχολεία, στα σχολικά γεύματα και σε άλλες δομές σε τιμές λογικές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής; Γιατί δεν μπορείτε με τα de minimis; Υπάρχουν πόροι να ενισχυθούν για το απολεσθέν εισόδημα. Για τις επιπτώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Διότι, εξαγωγές υπήρχαν και σε Ρωσία και Ουκρανία. Στη Ρωσία υπάρχει το εμπάργκο στην Ουκρανία δεν γίνεται να φτάσουν.

Δηλαδή γι’ αυτές τις κρίσεις φταίνε οι αγρότες; Φταίνε για την αύξηση στο κόστος μεταφοράς που έχει πάει στα ύψη; Φταίνε μήπως για τον διπλασιασμό στο κόστος παραγωγής; Και πόσο μπορούν να αντέξουν όταν οι τιμές συγκριτικά με πέρυσι είναι κάτω από το 50%; Και σε τελευταία ανάλυση έχετε ευθύνες και εσείς και οι προηγούμενοι. Τους παροτρύνατε, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, λέγοντας: «βάλτε τώρα ακτινίδια για να έχετε εισόδημα», ενώ τώρα τους αφήνετε ξεκρέμαστους στην κυριολεξία. Το λέω αυτό γιατί η ενεργειακή κρίση δεν είναι μόνο εξαιτίας του πολέμου, απλώς εντάθηκε. Η αύξηση στις ενεργειακές τιμές ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο εξαιτίας της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος. Τα λιγνιτικά πεδία που είναι άφθονα στην Ελλάδα τα πετάξατε στην άκρη. Εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε την πράσινη μετάβαση, δηλαδή την ενεργειακή φτώχεια για την πλειοψηφία του λαού. Και στη φιλελεύθερη αγορά βεβαίως ισχύει η προσφορά και η ζήτηση, όπως λέτε, αλλά αυτό που πάντα κερδίζει είναι το κεφάλαιο, οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοεξαγωγείς. Με αυτήν την έννοια, περιμένω τουλάχιστον στη δευτερομιλία σας να μας πείτε συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς ακτινιδίων, γιατί όλα τα εκατομμύρια που μας είπατε –το 1,5 δισεκατομμύρια- αφορούν γενικά και αόριστα τους πάντες. Και σας πληροφορώ ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αυτά λοιπόν τα έχετε επαναλάβει πολλές φορές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες μας, και ειδικά η μικρομεσαία αγροτιά, συνεχίζει να φτωχαίνει στην κυριολεξία. Συνεπώς, είναι ανεπαρκέστατα και αυτά, για να μην πω για τους κτηνοτρόφους -έλεος πια- που σφάζουν τα κοπάδια γιατί δεν έχουν να θρέψουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Μην πάμε τώρα από τα ακτινίδια στους κτηνοτρόφους, κυρία συνάδελφε. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ξεκινώ με τα εξής. Είπαμε ότι έχουμε ελεύθερη αγορά, αλλά όχι ανεξέλεγκτη αγορά, υπάρχουν κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η αγορά. Άρα, γνωρίζουν οι παραγωγοί μας την προσφορά και τη ζήτηση, γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και κρατικός μηχανισμός, υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, υπάρχει και υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων για να έχουμε στην κυριολεξία στοιχεία για να χτυπάμε την αισχροκέρδεια και για να επιβάλλουμε και πρόστιμα, κάτι το οποίο έχει γίνει από τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι στη διάθεσή σας τα στοιχεία. Θα ξεφύγω από την ερώτηση αν πάω σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά την απορρόφηση της παραγωγής, μπορεί να διατεθεί μόνο το 5% της παραγωγής ενός νόμου και αυτό πάντα μέσα από τις ομάδες παραγωγών. Αυτό προβλέπει ο κανονισμός που ισχύει σήμερα και ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, είναι ένας μύθος να αγοράσει το κράτος τα προϊόντα και να τα διαθέσει, διότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται σε πολλά προϊόντα -στα ακτινίδια, τα μήλα κ.λπ., την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας στο Υπουργείο και κάναμε διάλογο μαζί τους- καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με αυτό το 5%. Τα ακτινίδια είναι μια πολύ μεγάλη, πολύ σημαντική και πολύ αξιόλογη παραγωγή και καλλιέργεια στη χώρα μας. Πρόκειται για μια καλλιέργεια η οποία μας δίνει έσοδα και κέρδη. Πέρυσι οι παραγωγοί στο ακτινίδιο είχαν τιμή πάνω από ένα ευρώ και ήταν όλοι ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι. Η χώρα προχωρά και έχει γίνει η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή ακτινιδίων μετά από τη Νέα Ζηλανδία. Ξεπερνάμε δηλαδή και την Ιταλία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους.

Και ερχόμαστε λοιπόν τώρα εμείς στο Υπουργείο να δούμε ποιες πρωτοβουλίες έχουμε πάρει πάνω σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο είναι ότι είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και σε διάλογο με την ΕΘΕΑΣ, την ένωση των αγροτών, και συζητούμε μαζί τους. Μας κάνουν εισηγήσεις κι εμείς υλοποιούμε ή όχι πολλά από αυτά τα οποία μας εισηγούνται. Συγκεκριμένα, λοιπόν, για τα ακτινίδια η ΕΘΕΑΣ μας έχει στείλει επιστολή, μετά και από δική μας επικοινωνία, με δική τους πρωτοβουλία πριν από δέκα ημέρες όπου μας ζητούσε να καταγράψουμε τους αποθηκευτικούς χώρους στη χώρα και να διερευνήσουμε άλλες διεξόδους όπου θα μπορέσουμε να διαθέσουμε το προϊόν. Η καταγραφή έχει γίνει και είναι στη διάθεσή τους. Έγινε επίσημα με έγγραφο του Υπουργείου και είναι στη διάθεση της ΕΘΕΑΣ να ενημερώσει τις ενώσεις, να ενημερώσει τους απλούς παραγωγούς, όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για να γνωρίζουν πού υπάρχουν διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι, ψυκτικοί χώροι κυρίως, αυτή τη στιγμή, διότι είναι όπως το είπατε, το συγκεκριμένο προϊόν απαιτεί μακροχρόνια αποθήκευση, διάστημα που μπορεί να φτάσει τους πέντε-έξι μήνες, και σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο.

Το δεύτερο είναι ότι στο Υπουργείο μας είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης νέων εξαγωγικών αγορών και μάλιστα αγορών που διαθέτουν αυτούς τους απαραίτητους ψυκτικούς χώρους. Και μιλούμε για χώρες όπως είναι η Ισπανία. Ήδη στο Υπουργείο έχουμε κάνει σχετικές συζητήσεις και προχωρούμε σε διμερείς επικοινωνίες και συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κορέα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω μια συμφωνία με τη Βραζιλία όπου αναμένεται να ανοίξει μια αγορά διακοσίων δεκατριών εκατομμυρίων κατοίκων. Μαζί με την υπογραφή φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων, που είναι σε διαδικασία υλοποίησης, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε και να ανοίξουμε νέες αγορές οι οποίες θα είναι στη διάθεση των παραγωγών μας και δεν θα πάει το κράτος να κάνει τον έμπορο, ούτε τον εξαγωγέα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί με τις ενώσεις τους θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Μιας και αναφερθήκατε πολλές φορές και θέλω κι εγώ προσωπικά να δώσω μια συγκεντρωτική ενημέρωση, αξίζει να πω τι έχει γίνει στην περιοχή της Άρτας το προηγούμενο διάστημα. Σας λέω, λοιπόν, ότι έχουν δοθεί τρία εκατομμύρια ευρώ κρατικές ενισχύσεις ΚΠΑΕ σε πέντε χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών μας, δυόμισι εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή, 12,3 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί ως αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έως σήμερα, μισό εκατομμύριο ευρώ δόθηκε ως ήσσονος σημασίας ενισχύσεις σε χίλιες εξακόσιες είκοσι αιτήσεις παραγωγών, ενάμισι εκατομμύριο ευρώ δόθηκε σε χίλιους εκατόν δεκατρείς παραγωγούς για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιστροφή του 2% του κύκλου εργασιών. Και σας θυμίζω αυτό που ανέφερα στην πρωτομιλία μου, ότι έχουμε ανοιχτά 89 εκατομμύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους που κάνουν τώρα τις αιτήσεις, 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα που τώρα γίνονται οι αιτήσεις και θα πληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δήλωση του Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βοϊτσεχόφσκι, όπου από το αποθεματικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πρώτους μήνες του 2023 θα δοθούν επιπλέον χρήματα για τα λιπάσματα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι στην Άρτα έχουν δοθεί σημαντικές χρηματοδοτήσεις για μια σειρά από αιτίες, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε από το ΠΑΑ, είτε από τα de minimis από τα ήσσονος  προσπάθειας. Τα γνωρίζουν αυτά οι παραγωγοί. Μας αθροίζει ένα ποσό 19,7 εκατομμυρίων ευρώ. Και δεν αναφέρθηκα στα μόνιμα μέτρα της Κυβέρνησης, όπως είναι τα μέτρα για τη μείωση της φορολογίας, για τη μείωση της προκαταβολής. Μια σειρά από μέτρα που δεν έχω τον χρόνο να αναφέρω, αλλά θα τα πούμε σε μια άλλη περίπτωση.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ