Date:

Share:

Με την πλάτη στον τοίχο και οι μηλοπαραγωγοί της Καστοριάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κόστη ενέργειας έχουν φέρει ενώπιον πρωτοφανούς αδιεξόδου τους αγρότες και όχι μόνον.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μηλοκαλλιεργητές της Καστοριάς, οι οποίοι κινδυνεύουν για πρώτη φορά στα χρονικά να μείνουν χωρίς να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής ΓΕΟΚ, οι αγρότες φέτος έχουν οδηγηθεί σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, ενώ η επίσημη πολιτεία εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης για πρώτη φορά στα χρονικά η φετινή σοδειά κινδυνεύει να μην διατεθεί κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη υποδομών. Μια έλλειψη υποδομών που σχετίζεται με την έλλειψη ψυγείων.

«Τα περισσότερα ψυγεία τα ενοικιάζουμε εμείς οι συνεταιρισμοί, οι αγρότες, αλλά και οι έμποροι. Λόγω των εξωφρενικών τιμών της ενέργειας πολλές τέτοιες υποδομές δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος. Οι ιδιοκτήτες πέρσι υπέγραψαν συγκεκριμένες συμφωνίες με παραγωγούς και ομάδες, αλλά μετά οι χρεώσεις στα ρεύματα ήταν υψηλές με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν. Πολλοί δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα ψυγεία για να τα ενοικιάσουν αφού υπάρχει ακρίβεια και αβεβαιότητα. Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι πολύς κόσμος δεν θα μαζέψει καν τα μήλα. Οι τιμές που παίζουν στο χωράφι είναι σε απόσταση τεράστια από το ράφι αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να αλλάξει αυτό και ο αγρότης να σταμτήσει να υποαμείβεται. Το κόστος παραγωγής στα μήλα είναι στα 25 με 30 λεπτά. Επίσης σημαντικά πρόβλημα υπάρχει και με τα υλικά μεταφοράς και συσκευασίας. Ενδεικτικά να σας πω, ότι έχουν σταματήσει πολλοί να μας στέλνουν παλέτες γιατί έχει ανέλθει το κόστος και κλείνουν εργοστάσια. Μια παλέτα που παίρναμε πριν μήνες 4,5 ευρώ, σήμερα έχει 6 και 6,5 ευρώ, ενώ και οι μικρές συσκευασίας διπλασιάστηκαν», σημείωσε ο κ. Μωϋσίδης.

Συνάντηση με Γεωργαντά την Τρίτη

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά έχουν προγραμματίσει εξάλλου οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, που κινητοποιήθηκαν κιόλας την περασμένη Παρασκευή. Στη συνάντηση αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και των Α.Σ θα θέσει στον υπουργό το πλαίσιο με τα αιτήματα.

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς χαιρετίζουν τους αγρότες που συμμετείχαν μαζικά και μαχητικά στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο με δεκάδες τρακτέρ στην είσοδο της πόλης την Τετάρτη 31 Αυγούστου, ημέρα έναρξης της Γιορτής Μήλου αλλά και στην βραδινή συγκέντρωση με σημαίες και πανό την ίδια ημέρα.

Η τεράστια συμμετοχή, ανέδειξε τα οξυμμένα προβλήματα με την διάθεση του Μήλου, το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων κάτω από το κόστος παραγωγής ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών.

Χαιρετίζουμε επίσης τους φορείς της Αγιάς που στέκονται στο πλευρό μας και υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε καθώς η επιβίωση των αγροτών είναι όρος και προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική συνοχή του Δήμου Αγιάς.

Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών για την συνέχιση της κινητοποίησης ήδη φέρνει θετικές εξελίξεις στην διακίνηση των μήλων. Για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα τονίζουμε πως ο μόνος χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν γίνεται. Πρέπει να πιστέψουν ακόμη περισσότεροι αγρότες στην οργάνωση και στην δύναμη μας.

Ως αποτέλεσμα και αντίκτυπο της μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης είναι η συνάντηση που προγραμματίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Γεωργαντά.

Στην συνάντηση αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και των Α.Σ θα θέσει στον Υπουργό το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης με τα αιτήματα που όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει. Μετά θα υπάρχει ενημέρωση των συναδέρφων και προγραμματισμός των επόμενων δράσεων μας.

Διεκδικούμε να πληρωνόμαστε τον κόπο και την παραγωγή μας. Παλεύουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας.

Έχουμε μια και μόνο επιλογή: Να νικήσουμε!

ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ