– Μεγάλη η μείωση της χρήσης λιπασμάτων λόγω ακρίβειας.
Ένας νέος κανονισμός με προθέσεις περιβαλλοντικού και οικονομικού χαρακτήρα μπαίνει σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον χώρο των λιπασμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη «Νέα Κρήτη» ο γενικός γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, «είναι μια διαδικασία που προβλέπει ο νέος κανονισμός για χιλιάδες προϊόντα λιπασμάτων, που οι εταιρείες στην Ελλάδα δεν προλαβαίνουν να την ακολουθήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και να την εγκρίνει στη συνέχεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνάκης, εν ολίγοις, καλούνται οι εταιρείες να επανυποβάλουν φάκελο για όλα τα υπάρχοντα λιπάσματα στην αγορά, ώστε να επαναδιατεθούν στην αγορά, με περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις πρώτες ύλες που διαθέτουν.
Συγκεκριμένα, χάρη στον νέο κανονισμό, η Κομισιόν θεωρεί ότι θα δοθεί ώθηση στην ενιαία αγορά, ενώ παράλληλα θα γίνει ένα βήμα προς τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λιπασμάτων και των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Ταυτόχρονα, μέσα από τον νέο κανονισμό διατυπώνεται και ο στόχος να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης σε εισαγόμενα λιπάσματα.
Ο κανονισμός περιλαμβάνει προϊόντα όπως ασβεστοποιητικά υλικά, βελτιωτικά εδάφους, βιοδιεγέρτες και blend λιπάσματα. Με το νέο πλαίσιο θεσπίζονται όρια τιμών για τοξικές ουσίες σε λιπάσματα. Για πρώτη φορά υπάρχει περιορισμός για συστατικά όπως είναι το κάδμιο, ο υδράργυρος ή το αρσενικό.
Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που παράγουν λιπάσματα να επιλέξουν εάν θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες της Ε.Ε. ή αν τα προϊόντα τους θα είναι συμβατά μόνο με κανόνες του εθνικού πλαισίου ενός κράτους-μέλους. Σε αυτή την περίπτωση, δε θα φέρουν στη συσκευασία τους την ένδειξη “CE”.
Τι κρύβεται πίσω από τον κανονισμό
Ο Γιάννης Σμυρνάκης, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο: «Απλά γίνεται πιο απαιτητικό το νομικό πλαίσιο. Πρέπει τα ήδη υπάρχοντα λιπάσματα που βρίσκονται στη διάθεση των εταιρειών στην αγορά, να επανεγκρίνονται με φάκελο που θα υποβάλλουν οι ίδιες οι εταιρείες και θα πρέπει να δώσει την έγκριση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αλλά ο χρόνος είναι λίγος και ακόμα και αν θα προλάβαιναν οι εταιρείες γρήγορα να έφτιαχναν νέους φακέλους, δε θα προλάβαινε το υπουργείο να ασχοληθεί εγκαίρως, εγκρίνοντας τους φακέλους αυτούς».
Ο Γιάννης Σμυρνάκης μάς φέρνει το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Ένα λίπασμα είχε λάβει έγκριση πριν από 5 μήνες. Τώρα θα πρέπει η εταιρεία του να ξανακαταθέσει νέο φάκελο και πάνω στη συσκευασία του προϊόντος θα πρέπει να αναγράφονται και άλλα στοιχεία, τα οποία ο προηγούμενος νόμος δεν τα ζητούσε. Άρα ο νέος κανονισμός είναι πιο απαιτητικός για χιλιάδες τύπους λιπασμάτων», επισημαίνει προς την εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ.
Μεγάλη η μείωση της χρήσης λιπασμάτων λόγω ακρίβειας
Ερωτηθείς για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στην Κρήτη, ο Γιάννης Σμυρνάκης τονίζει ότι είναι μεγάλη και στο νησί μας, λόγω της ακρίβειας στα γεωργικά εφόδια.
«Σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, πράγματι είναι μεγάλες οι ανατιμήσεις. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν τα λιπάσματα προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αλλά όσο και αν δικαιολογούνται οι αγρότες που μειώνουν τη χρήση λιπασμάτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα έστω και σε μικρότερες ποσότητες στις καλλιέργειές τους, όταν πρόκειται για δεντρώδεις καλλιέργειες σε ελιές και αμπέλια. Διότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα δουν τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις, στην περίπτωση που έχουν σταματήσει εντελώς να χρησιμοποιούν λιπάσματα», λέει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, καταλήγοντας, ο ίδιος δεν περιμένει στον τομέα των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αποκλιμάκωση της κρίσης, τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο.
«Ακόμα και αν θα δούμε μείωση των τιμών τους, αυτή πιστεύω ότι θα είναι μικρή και προσωρινή», σύμφωνα με τον Γιάννη Σμυρνάκη.