Date:

Share:

Ολοκλήρωση πληρωμής στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, μένει η εξόφληση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θετικά είναι τα μηνύματα από όλη τη χώρα ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας πίστωσης των προκαταβολών ενίσχυσεων 2022 για τα λεγόμενα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, με μόνη εκκρεμότητα πλέον την πληρωμή του Κομφούζιο, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ενώ μικρή καθυστέρηση αναμένεται στην πληρωμή των Σπάνιων Φυλών.

Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά και τα αγροπεριβαλλοντικά «τρέχουν» από τη βάση δεδομένων του gov.gr κάτι που σημαίνει ότι από δω και μπρος τα πράγματα θα είναι ευκολότερα και για τη συγκεκριμένη διαδικασία πίστωσης των δικαιούχων.

Βέβαια η διαδικασία έτρεξε με έναν μάλλον επεισοδιακό τρόπο εξαιτίας και των πολλών τρικλοποδιών από το «παλιό σύστηµα». Πέρα από τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας πληρωμής, με τα πρώτα, 27 εκατ. να πιστώνονται στις 2 Δεκεμβρίου και τον κύκλο να κλείνει 2 εβδομάδες μετά, δεν ήταν λίγοι και οι παραγωγοί που ανέφεραν μειωμένα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν. Αυτό φαίνεται πως οφείλεται σε ασυμφωνίες ανάμεσα στις δηλώσεις τους και σε αυτά που εμφανίζουν οι χάρτες του συστήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων, όσο και στην ενεργοποίηση ποινών.

Και όσο αυξάνονταν οι αντιδράσεις των παραγωγών, σχετικά µε τους χρόνους της εν λόγω πίστωσης, αβέβαιη παρέµενε η αιτία της καθυστέρησης. Αυτά που µπορούν να βεβαιωθούν προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι τα λεφτά υπήρχαν, η πολιτική βούληση για την πληρωµή ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη, οι κατευθύνσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αποσαφηνισµένες, η τεχνική επάρκεια των εµπλεκοµένων στα τεχνικά ζητήµατα δεν αµφισβητείται και φυσικά, η βάση δεδοµένων του gov.gr είναι η πλέον αξιόπιστη. Κι όµως κάπου τα πράγµατα σκόνταψαν. Μια εξήγηση είναι ότι το «παλιό σύστηµα» κλωτσάει. Και φυσικά, µε τη δικτύωση που διαθέτει στα 15 χρόνια που ποδηγετούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ακόµα τον τρόπο να βάζει εµπόδια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι µόνοι που δεν φταίνε και όµως βγαίνουν ζηµιωµένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Κάποια στιγµή, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα λύσει τον γόρδιο δεσµό. Ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, έχει κάνει επ’ αυτού το καθήκον του µε το παραπάνω. Και ο σηµερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υπερβεί εαυτόν. Την τελική ωστόσο, λύση, καλείται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά πριν τις εκλογές και πριν αρχίσει η υποβολή των νέων δηλώσεων ΟΣ∆Ε.  Καλά δείχνει να προχωράει τα τελευταία 24ωρα η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών των ενισχύσεων βιολογικών, ζωικής και φυτικής παραγωγής, ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου αρκετά είναι αυτά που δεν έχουν ξεκαθαρίσει, με αποτέλεσμα να επανέρχονται και οι αντιδράσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως, θέλουν την τελευταία παρτίδα των βιολογικών (ζωικής και φυτικής παραγωγής) να πέφτει στο σύστημα της Τράπεζας Πειραιώς σήμερα (Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου), κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει το Agronews. Βέβαια, πολλά έχουν δει τα μάτια μας και οι όρκοι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι βαρύ πράγμα.

 Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν, εφόσον ολοκληρωθούν εντός της ημέρας οι πιστώσεις των βιολογικών, να μένουν προς πληρωμή μέχρι το τέλος της εβδομάδας το κομφούζιο και οι σπάνιες φυλές, δηλαδή ένα σύνολο λιγότερο της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται και με βάση τη ροή που ακολουθούν οι εκταμιεύσεις από την πλευρά της τράπεζας, όπου η εικόνα έδειχνε ότι μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν πιστωθεί περί τα 130 εκατ. ευρώ. Έμενε επομένως να πιστωθούν άλλα 35 εκατ. ευρώ μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης και σ’ αυτά να προστεθούν άλλα 16 εκατ. ευρώ (για κομφούζιο και σπάνιες φυλές) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ήτοι σύνολο 180 εκατ. ευρώ περίπου για προκαταβολές αγροπεριβαλλοντικών μέτρων 2022.     

Από το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών φαίνεται πάντως να υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ λόγων και έργων, ειδικά σε ό,τι αφορά στα χρονοδιαγράμματα των πληρωμών, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο τι φταίει.

Αυτά που μπορούν να βεβαιωθούν προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι τα λεφτά υπάρχουν, η πολιτική βούληση για την πληρωμή είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, οι κατευθύνσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αποσαφηνισμένες, η τεχνική επάρκεια των εμπλεκομένων στα τεχνικά ζητήματα δεν αμφισβητείται και φυσικά, η βάση δεδομένων του gov.gr είναι η πλέον αξιόπιστη. Κι όμως κάπου τα πράγματα σκοντάφτουν.

Μια εξήγηση είναι ότι το «παλιό σύστημα» κλωτσάει! Και φυσικά, με τη δικτύωση που διαθέτει στα 15 χρόνια που ποδηγετούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ακόμα τον τρόπο να βάζει τρικλοποδιές.

Οι μόνοι που δεν φταίνε πάντως είναι οι αγρότες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.
Οι μόνοι που θα ‘πρεπε να εξυπηρετούνται από τα χιλιοπληρωμένα συστήματα λειτουργίας και τους ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους του Οργανισμού Πληρωμών, είναι οι αγρότες. Κι όμως, η κατάσταση συνεχίζει να μπάζει νερά. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα λύσει τον γόρδιο δεσμό. Ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, έχει κάνει επ’ αυτού το καθήκον του με το παραπάνω. Όπως και ο σημερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει υπερβεί εαυτόν.

Την τελική ωστόσο, λύση, στο γόρδιο δεσμό, καλείται να την δώσει ο Μέγας Αλέξανδρος, επί του προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φυσικά, πριν από τις εκλογές και πριν αρχίσει η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ.  

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ