Κλειστό για διορθώσεις από τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) παραμένει το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το λεγόμενο ΟΣΔΕ, όπου είναι ανεβασμένες όλες οι δηλώσεις καλλιέργειας και εκτροφής με βάση τις οποίες μοιράζονται κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Κάθε χρόνο μεταξύ της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τέλη Οκτωβρίου) και μεταξύ της εξόφλησής της (Χριστούγεννα) άνοιγε το ΟΣΔΕ για να γίνουν διορθώσεις από τα ΚΥΔ. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λόγω της καθυστέρησης από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ της δημοσιοποίησης των λεπτομερειών εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ουσιαστικά, μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, τα ΚΥΔ συμπληρώνανε δηλώσεις (κυρίως στις πλημμυροπαθείς περιοχές).
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε βγάλει μια ανακοίνωση ότι το σύστημα θα έκλεινε στις 18 Οκτωβρίου για να γίνει η πληρωμή της προκαταβολής της 27ης Οκτωβρίου. Και θα ξαναάνοιγε την 1η Νοεμβρίου. Αλλά αυτό δεν έγινε. Το σύστημα, όπως λένε στο Agro24 ιδιοκτήτες ΚΥΔ, έχει παραμείνει κλειστό από τις 18 Οκτωβρίου. Δηλαδή ακριβώς για 50 μέρες. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Και σημαίνει ότι δεν μπορούν μέχρι σήμερα να γίνουν ούτε τυχόν διορθώσεις στις δηλώσεις, όσον αφορά τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ούτε όμως να είναι εφικτή και κάποια επεξεργασία για τα Οικολογικά Σχήματα. Όσο καθυστερεί η διαδικασία για να ανοίξει η εφαρμογή, τόσο ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι γεωπόνοι για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις μειώνεται. Εάν δηλαδή πρέπει να γίνει εξόφληση της βασικής ενίσχυσης στις 22 Δεκεμβρίου, το σύστημα θα πρέπει να ξανακλείσει στις 15 ή στις 18 Δεκεμβρίου. Δηλαδή μένουν 8-10 μέρες περιθώριο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα! Ούτε υπάρχει νεότερη ανακοίνωση-ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι μέσω της εφαρμογής αποτελεσμάτων monitoring, που ανέπτυξε εντός της δήλωσης ΟΣΔΕ 2023, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται «εντός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους».
Με δεδομένο ότι θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής, οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ ουσιαστικά Θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα.
Η κάθε ανάρτηση, όμως, δεν Θα αφορά το σύνολο των αγροτεμαχίων των παραγωγών. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ Θα πρέπει να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Όπως διευκρινίζει ο Οργανισμός, οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια και όχι το σύνολο της δήλωσης.
Τα αγροτεμάχια χαρακτηρίζονται μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης ως «πράσινα», «κόκκινα», «κίτρινα» ή «λευκά»:
- «Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του Θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου.
- «Κόκκινο» ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο.
- «Κίτρινο» ότι απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.
- «Λευκό» ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.
Όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα αγροτεμάχια που έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής τον Οκτώβριο του 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια που θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτόπιου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κ.λπ.) θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.
Επιπλέον, ο Οργανισμός σημειώνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κ.λπ. Η δε επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής.
Σχετικά με την απαίτηση φωτογραφίας με γεωσήμανση, όπως αναφέρουν τα ΚΥΔ, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αναρωτιούνται τι ακριβώς θα απεικονίζεται, καθώς πολλές καλλιέργειες έχουν ήδη συγκομιστεί.