Date:

Share:

Σήμερα στις 11 κινητοποίηση αγροτών στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες της περιοχής Εορδαίας και Αμυνταίου, κατεβάζοντας τρακτέρ στους δρόμους, στις 13 Οκτωβρίου στο Αμύνταιο, ενώ έπεται συμμετοχή σε πανελλαδική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον αγρότη, Αθανάσιο Διαμαντίδη, έχει προγραμματιστεί πορεία με τρακτέρ προς την κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια θα διαβαστούν τα αιτήματα και μετά μία αντιπροσωπεία θα τα καταθέσει σε έναν εκπρόσωπο της Πολιτείας. Επίσης, έχουν ζητήσεικαι εγγράφως τη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας αποκλειστικά με αγροτικά θέματα, κάτι που δεν έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, με αγρότες από την περιοχή του Αμυνταίου, συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αμύνταιο την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, με θέμα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις παραγωγών ροδάκινων και άλλων φρούτων.

Η συγκέντρωση είχε μαζική συμμετοχή και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «δείχνει το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητα μας με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί να εξασφαλίσουμε λύσεις και κατακτήσεις από την Κυβέρνηση που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα, να μην ξεκληριστούμε».

Οι αγρότες καλούν τους ροδακινοπαραγωγούς αλλά και όλους τους αγρότες, αφού όλα σχεδόν τα προϊόντα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης και εμπορίας με χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τους Αγροτικούς Συλλόγους να βγουν «μαχητικά, δυναμικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα» και καλούν: Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 11:00 σε κινητοποίηση συγκέντρωση στο κέντρο του Αμυνταίου με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ κλιμακώνουν στη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη στην AGROTICA το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Τα αιτήματά τους είναι:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες στο Ροδάκινο αλλά και το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων στις συγκεκριμένες περιοχές, από τη χαμένη παραγωγή λόγω καταστροφών και ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων, τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής και επίσης μέτρα στήριξης κατά του εμπάργκο.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών και όχι μόνο αυτοί που είναι μέλη σε Οργανώσεις Παραγωγών και υλοποιούν δράσεις σε Επιχειρησιακό πρόγραμμα για την κρίση του κλάδου λόγω του πολέμου.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αντιχαλαζική προστασία σε όλους δωρεάν. Θέλουμε πρόληψη για τις καλλιέργειες μας και όχι να περιμένουμε να ζήσουμε με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, εγκατάσταση φ/β για γεωτρήσεις με 100% επιδότηση.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ