Date:

Share:

Στην Τράπεζα Πειραιώς το αρχείο πληρωμής, πιστώνεται το τσεκ, σειρά έχει η εξισωτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών θα βρίσκονται σταδιακά τις επόμενες ώρες τα ποσά που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και πρασίνισμα. Οι πληροφορίες θέλουν το πρώτο μεγάλο αρχείο πληρωμών να βρίσκεται ήδη στην Τράπεζα Πειραιώς και να βαίνει προς τακτοποίηση.

Το βάρος των διαδικασιών μεταφέρεται τώρα από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ στην προετοιμασία του αρχείου για τις εξισωτικές αποζημιώσεις, μιας και η διαδικασία «εύλογων ενστάσεων» λήγει σήμερα Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ολοκλήρωση στις 20 Δεκεμβρίου όλων των ελέγχων  άρχισε από τις 21 Δεκεμβρίου η  αποστολή των αρχείων πληρωμής στην τράπεζα για τη πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με ποσά ύψους σχεδόν 900 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα.  Έγιναν αποδεκτά κατ’ αρχήν τιμολόγια αξίας 547,7 εκ ευρώ και η ενίσχυση που καταβλήθηκε σε 124.769 δικαιούχους ανέρχεται στο 10,95% της αξίας τους.

Σήμερα (σ.σ. 22 Δεκεμβρίου) έχει ήδη αρχίσει η αποστολή στην Τράπεζα των αρχείων πληρωμής, για την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος, των Νέων σε ηλικία αγροτών, έτους αιτήσεων 2022, για πάνω από 560.000 δικαιούχους με ποσό 845 εκατ. ευρώ, όπως είχε προγραμματισθεί μέσω του gov.gr.

Στην πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, του πρασινίσματος και των νέων σε ηλικία αγροτών, περιλαμβάνονται:

α) οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, πλην μικρών εξαιρέσεων για τις οποίες απαιτείται επί πλέον έλεγχος ή προσκόμιση δικαιολογητικών,

β) η πρώτη κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, σε 15.553 αιτούντες που κρίθηκαν δικαιούχοι μετά από έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά κατανέμεται Εθνικό Απόθεμα χωρίς οριζόντια μείωση της αξίας των υφιστάμενων δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης. Η κατανομή έγινε με την αξιοποίηση των ποσών που σχόλαζαν και προέρχονταν από οριζόντιες μειώσεις της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από το 2018 και μετά, ενώ το υπόλοιπο ποσό που παραμένει αδιάθετο επαρκεί για την κάλυψη και όσων παραγωγών, μετά από ελέγχους, διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης Εθνικού Αποθέματος.

Δεν κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα σε όσους παραγωγούς δήλωσαν αποκλειστικά εκτάσεις βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζωικό κεφάλαιο.

Η πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών θα αρχίσει προοδευτικά από σήμερα το πρωί και τα ποσά θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου.


Πληρώθηκε το λίπασμα, «μαύρα μεσάνυχτα»  πιστώνονται τσεκ και νεαροί, Παρασκευή  ελπίδα για εξισωτική


Ψυχοβγάλτης για άλλη μια φορά η διαδικασία πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά είναι εκεί και περιμένουν, η τράπεζα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να… πατήσει το κουμπί και η πολιτική βούληση περισσεύει. Κάτι, κάθε φορά, πάει λάθος και έχει να κάνει με τη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ,  με τα καπετανάτα των μηχανογράφων και με το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάτι πάει λάθος και το λογαριασμό τον πληρώνουν, κάθε φορά, αποκλειστικά οι αγρότες. 

Κάπως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα και την Τετάρτη. Ενώ όλα ήταν έτοιμα, η μόνη που προχώρησε έγκαιρα, ήταν η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα. Εκεί που κρίνονται κάθε φορά οι πληρωμές, δηλαδή στις άμεσες ενισχύσεις και εν προκειμένω στην εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και στο λεγόμενο πρασίνισμα… στέκουν τ’ άλογα ζεμένα.

Ακόμα κι όταν συγκεντρώθηκαν όλες οι υπογραφές και προχώρησαν όλες οι διατυπώσεις, το αρχείο με τους δικαιούχους και τα ποσά δεν έλεγε να φθάσει ποτέ στην τράπεζα. Κι ας είχε φροντίσει η τελευταία να υπάρχει «βάρδια υπηρεσίας».

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το θέμα παραμένει ανοιχτό. Ούτε ναι, ούτε όχι. Τα τζαρτζαρίσματα τα τελευταία 24ωρα ήταν πολλά, όμως και η ευθύνη όσων έχουν τυπικά και ουσιαστικά την υποχρέωση, είναι μεγάλη.

Μαζί, ευθύνες φέρει και το Agronews και φυσικά ο υπογράφων το σχετικό άρθρο, καθώς, δεν επιλέγει να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και να βγάλει την ουρά του απ’ έξω. Γιατί, επιλέγει να μεταφέρει την πίεση του αγροτικού κόσμου, γιατί επιλέγει να ασκήσει πίεση για επίσπευση των διαδικασιών, γιατί, έχει μάθει να μάχεται με ότι δύναμη διαθέτει και να μην φυγομαχεί. Καλό ξημέρωμα!

Εντός της ημέρας  πληρώνονται υπόλοιπα εκκαθάρισης βασικής,  πρασίνισμα, λιπάσματα,  Παρασκευή Εξισωτικές 

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό της η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων που αφορούν στις μεγάλες πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων των ημερών και πιστώνονται μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου τα ποσά που αφορούν την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης (320 εκατ. ευρώ), το πρασίνισμα για το 2022 (495 εκατ. ευρώ), τους νεαρούς αγρότες (28 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης και την ενίσχυση για αγορά λιπασμάτων (περί τα 60 εκατ. ευρώ). 


Αργά το βράδυ της Τρίτης αντιμετωπίσθηκαν και τα τελευταία εμπόδια στην υπογραφή των σχετικών εντολών και ήδη αυτές έχουν πάρει το δρόμο για την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης να ολοκληρωθεί των σύνολο των πιστώσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης, να έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επεξεργασία των στοιχείων, έτσι ώστε μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα να πιστωθούν τελικά και τα 256 εκατ. ευρώ των Εξισωτικών Ενισχύσεων για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, κάτι το οποίο περιμένουν αγωνιωδώς, ειδικά οι κτηνοτρόφοι.

Τζούφια μέρα η Τρίτη,  πρωί Τετάρτης τελικά  τα λιπάσματα, εκτός  απροόπτου μέχρι το  απόγευμα και το τσεκ

Μάταια περίμεναν στο κρύο για άλλη μια φορά οι δικαιούχοι ενισχύσεων αγρότες, καθώς το… επιτελικό κράτος, είτε πρόκειται για τα σαΐνια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είτε για το γνωστό «παρακράτος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχαν τελικά άλλη άποψη. 

Τα λιπάσματα έμειναν απλήρωτα το βράδι της Τρίτης, επειδή οι υπάλληλοι στο Γενικό Λογιστήριο  του Κράτους δεν είχαν φροντίσει να διαβιβάσουν την εντολή για την μεταφορά του αντίστοιχου ποσού (περίπου 60 εκατ. ευρώ) στην αρμόδια για τις πληρωμές οικονομική αρχήΔεσμευσή τους, ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί νωρίς το πρωί της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου. 

Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και το θέμα του τσεκ, καθώς όπως είχε αναφερθεί από νωρίς την Τρίτη, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα ποσά εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης και απομένουν κάποιες τελικές επαληθεύσεις για τα ποσά που αφορούν στο λεγόμενο πρασίνισμα. Με κάποιο τρόπο έχει λυθεί και το θέμα της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου των πληρωμών από την Κοινωνία της Πληροφορίας. 

Για μια ακόμα φορά πάντως καθίσταται σαφές ότι κάθε πληρωμή, συνοδεύεται τελικά από επίμονες παρασκηνιακές διεργασίες, των οποίων τις συνέπειες μάλλον δυσκολεύονται να αντικρούσουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σίγουρο είναι ότι η γνωστή «δυναστεία του ΟΣΔΕ» δεν έχει πάψει να αγωνίζεται για τη ρεβάνς, θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άπαξ και δια παντός από ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, τα οποία είναι πάντως ενήμερα για τα τεκταινόμενα, όπως και για το πολιτικό κόστος που επιφέρει αυτή η δολοπλοκία.  

 Από τα λιπάσματα αρχίζουν οι πληρωμές απόγευμα Τρίτης, μέχρι την Τετάρτη πιστώνεται η εκκαθάριση του τσεκΜε την ενίσχυση των λιπασμάτων αρχίζει τελικά το απόγευμα της Τρίτης ο νέος κύκλος πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εκκαθάριση της βασικής και το λεγόμενο πρασίνισμα να μετατίθενται εν τέλει για το απόγευμα της Τετάρτης. 

Ο όγκος των πληρωμών και η ανάγκη να υπάρξει αυστηρός έλεγχος, υποχρέωσαν για μια ακόμη φορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες, δίνοντας προβάδισμα στην πίστωση ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στην ειδική ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για αγορά λιπασμάτων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αρμοδίως, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και απηχούν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που κόπηκαν τον περασμένο χρόνο (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022) η ενίσχυση υπολογίζεται στο 11% της δαπάνης που έχει γίνει από τους καλλιεργητές.

Σε ότι αφορά το τσεκ, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέραν του αυστηρού ελέγχου των πιστώσεων που πρόκειται να γίνουν και ότι οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης αγρότες θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αντιστοιχούν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όποτε και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ATM’s της Τράπεζας Πειραιώς.   

Σε ισχύ ο στόχος για  πληρωμές απόγευμα  Τρίτης, αμέσως μετά  ανοίγει η πλατφόρμα  για πριμ ζωοτροφών


Στην εξόφληση των υπολοίπων βασικής ενίσχυσης και πρασινίσματος, δηλαδή της τελευταίας μεγάλης πληρωμής του χρόνου, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, επικεντρώνεται τα τελευαία 24ωρα η «δύναμη κρούσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η όλη διαδικασία μοιάζει ευκολότερη μετά το «βουνό» των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που ανέβηκαν τα στελέχη του Οργανισμού και το «ναρκοπέδιο» μέσα από το οποίο πέρασε η όλη διαδικασία. 
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τελική εντολή πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης να υπογράφεται μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και να πηγαίνει προς εκτέλεση στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το απόγευμα. Βεβαίως ποτέ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο κάτι να στραβώσει και πάλι στην πορεία και η όλη διαδικασία να μετατεθεί για το επόμενο 24ωρο. 

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και έμενε ένα τελευταίο τεστάρισμα στα στοιχεία που αφορούν στο πρασίνισμα. Σημειωτέον ότι τα υπόλοιπα βασικής προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το πρασίνισμα υπολογίζεται σε 420 εκατ. ευρώ περίπου. 

Εκτός από την ολοκλήρωση της ελεγκτικής διαδικασίας, θα πρέπει εντός της ημέρας να υπογραφεί από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μια σύμβαση ανάθεσης έργου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την τυπική αναγνώριση της όλης διαδικασίας πληρωμών. Οι πληροφορίες θέλουν και αυτή την υπογραφή να είναι στη διάθεση των αρμοδίων άμεσα, μετά τις συνεννοήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά. 

Ο φόρτος εργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με την εξόφληση των υποχρεώσεων ενιαίας ενίσχυσης, έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, παρά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ότι η εν λόγω εφαρμογή θα άνοιγει από το πρωί της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου.

Η τελευταία ενημέρωση λέει ότι η εν λόγω εφαρμογή θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των άμεσων πληρωμών και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ