Date:

Share:

Στύλιος: Πότε πληρώνονται ενίσχυσεις λιπασμάτων, ζωοτροφών και αποζημιώσεις ροδάκινων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτηση Λαμπρούλη απάντησε στη βουλή την Παρασκευή ο Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα τόνισε τα ακόλουθα:

Για τις ενισχύσεις λιπασμώτων και ζωοτροφών

«Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο η οποία έχει διαμορφωθεί από τις κρίσεις οι οποίες έχουν έρθει εξωγενώς στη χώρα μας και μας επηρεάζουν. Γι’ αυτόν το λόγο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός έκανε δύο βασικές εξαγγελίες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Θα δοθούν 89 εκατομμύρια ευρώ για την κτηνοτροφία και 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα, μέσα από το προσωρινό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ισχύει μέχρι 31/12/2022. Άρα, εργαζόμαστε και μελετάμε στο Υπουργείο ούτως ώστε αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν στους αγρότες, στους παραγωγούς. Το ξέρουν, το γνωρίζουν, το ξαναλέμε και πάλι και από εδώ για να μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Θα μιλήσουμε και πιο εξειδικευμένα τι αντιστοιχεί στον καθένα».

Για τις ενισχύσεις-αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων

«Πολύ σύντομα να σας πω τρεις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου της 8ης Σεπτεμβρίου: Οι αιτήσεις για την αντιχαλαζική προστασία -γιατί συζητήθηκε πάρα πολύ η αντιχαλαζική προστασία- ήταν χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις και θα καλυφθούν στο σύνολό τους, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν 15 εκατομμύρια και πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατομμυρίων. Άρα, θέλουμε να πούμε ότι οι χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις αιτήσεις που είχαν γίνει για αντιχαλαζική προστασία θα καλυφθούν όλες. Επιπλέον, είπαμε ότι θα ζητήσουμε την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου -κι εσείς το αναφέρατε για τις συνέπειες που έχουμε από τον πόλεμο. Στα υπόλοιπα προϊόντα, τα αδιάθετα προϊόντα που είναι στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και πιθανόν θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση. Εκεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν μέσα από πρόγραμμα De minimis που μας δίνει τη δυνατότητα, διότι κάθε πληρωμή πρέπει να είναι μία νόμιμη πληρωμή σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ζημιά την οποία έχουν πάθει -αυτό που είπα πιο πριν για τα εξατομικευμένα πορίσματα- θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και δεν το εκτιμούμε αυθαίρετα, επικαλούμαι τι έχει γίνει μέχρι τώρα, την προηγούμενη χρονιά, όπου έχουμε καταφέρει μέσα στην ίδια χρονιά να δίνεται η αποζημίωση στους αγρότες για τα χρήματα που δικαιούνται, όταν στο παρελθόν χρειάζονταν δεκατέσσερις, δεκαοκτώ, είκοσι δύο μήνες για να πάρουν τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Συνεχίζουμε με την επόμενη επίκαιρη ερώτηση, την πέμπτη με αριθμό 1047/26-9-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα φρούτα στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, του Τυρνάβου, της Φλώρινας και της Λάρισας». Ορίστε, κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, οι παραγωγοί ροδάκινων και άλλων φρούτων, μήλων, κερασιών, αχλαδιών των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Τυρνάβου, Φλώρινας, Λάρισας για ακόμη μια φορά βλέπουν τον ιδρώτα τους και τον κόπο τους να πηγαίνουν χαμένοι, τη σοδειά τους απούλητη, ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, με το εμπάργκο στη Ρωσία έχει χαθεί μια μεγάλη αγορά, ενώ λόγω του πολέμου υπάρχουν επιπτώσεις και στις εξαγωγές σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, οι τιμές παραγωγού φέτος ήταν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν γύρω στα 26 με 27 λεπτά, ενώ οι βιομήχανοι από πέρσι είχαν υποσχεθεί ότι θα έδιναν 35 λεπτά και στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα που πωλούνται 28 με 30 λεπτά το κιλό, τα αχλάδια 40 λεπτά και τα λοιπά.

Σε αυτά κερασάκι στην τούρτα ήταν και οι άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου, καθώς και οι χαλαζοπτώσεις του Ιούνη που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Παράλληλα, τα φρούτα δεν απορροφώνται ούτε από την εγχώρια λαϊκή κατανάλωση εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Μέχρι στιγμής, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί συγκεκριμένα για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι αναγκαίο να στηριχθούν άμεσα οι αγροτοπαραγωγοί, προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνει η Κυβέρνηση για οικονομική στήριξη των παραγωγών που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους από τις τιμές κάτω του κόστους που πλήρωσαν οι εμποροβιομήχανοι, για αποζημιώσεις στο 100% και προληπτικά μέτρα προστασίας της παραγωγής. Επίσης, ερωτάσθε τι θα γίνει για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως για παράδειγμα μείωση της τιμής των λιπασμάτων, της ενέργειας, για την εξασφάλιση τιμών στον παραγωγό που θα καλύπτουν το κόστος της παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, το θέμα που θέτετε και συζητάμε είναι γνωστό στο Υπουργείο και έχει συζητηθεί σε έναν ανοιχτό διάλογο πρόσφατα, στο τέλος Αυγούστου στην Ημαθία, όπου παρέστησαν η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών, απλοί καλλιεργητές και αγρότες, φορείς της περιοχής. Εκεί, λοιπόν, έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση, ανοιχτός διάλογος και ακούστηκαν όλα τα προβλήματα και αυτά που θέτετε και εσείς. Εκεί υπήρξε και δελτίο Τύπου από το Υπουργείο μας στις 8-9-2022 με συγκεκριμένα τρία μέτρα που αφορούν την περιοχή στην οποία αναφέρεστε. Θέλω να ξέρετε ότι η Κυβέρνησή μας από την αρχή ήταν δίπλα στους αγρότες, στις εξωγενείς κρίσεις και δοκιμασίες που χρειάστηκε να διαχειριστούμε. Μιλώ για την πανδημία και τώρα για την κρίση με την παράνομη και την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου χρειάστηκε να έρθουμε και να βοηθήσουμε με μια σειρά από μέτρα.

Σας λέω, λοιπόν -να το ακούσουν και οι αγρότες και όλοι που τα γνωρίζουν- ότι 600 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους αγρότες μας από την επιστρεπτέα προκαταβολή από ενισχύσεις για τον Covid από το Υπουργείο, καθώς και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και θυμίζω ότι και άλλα 370 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ ως ενίσχυση σε διάφορες φυσικές καταστροφές και ζημιές που υπήρξαν. Δεν μείναμε, όμως, εκεί. Υπήρχαν μέτρα, όπως η κάλυψη του 80% έως 90% της αύξησης στην τιμή του ρεύματος στο αγροτικό ρεύμα, η στήριξη των παραγωγών με μέτρα «de minimis», η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων και ζωοτροφών στο 6%, πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, όπου μειώνουμε τον φόρο εισοδήματος για τους αγρότες που συμμετέχουν στις ομάδες παραγωγών και στα συνεταιριστικά σχήματα στο 50%. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αγρότης που έχει 30.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε 5.400 ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει μόνο 1.700 ευρώ. Είναι μια σειρά από μόνιμα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Κυβέρνησή μας, αλλά και μέτρα που βοηθούν να οργανώσουμε καλύτερα τον χώρο και να σταθούμε στην κυριολεξία δίπλα στους αγρότες. Να δώσω ορισμένα στοιχεία για τους συγκεκριμένους νομούς που αναφέρατε στην ερώτησή σας, για την Ημαθία, την Πέλλα, τη Λάρισα και τη Φλώρινα: Για το 2021 δόθηκαν 48 εκατομμύρια ευρώ στην Ημαθία, στην Πέλλα 91 εκατομμύρια ευρώ, στη Λάρισα 48 εκατομμύρια ευρώ, στη Φλώρινα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα είχαμε κάποια καιρικά φαινόμενα -ήταν η χαλαζόπτωση- όπου έτρεξε η διαδικασία από τον ΕΛΓΑ. Εκεί, λοιπόν, προχωρά η συλλογή των δηλώσεων, συντάσσονται τα εξατομικευμένα πορίσματα και εκτιμούμε ότι μετά από διασταύρωση που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έρθει ο ΕΛΓΑ και να δώσει τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες και οι παραγωγοί. Τα υπόλοιπα θα σας τα πω και στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, εντάξει. Ορίστε, κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, εντάξει, την ενημέρωση την παίρνουμε, φυσικά και από τους οργανωμένους φορείς των αγροτών. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί -και αν εφαρμοστούν- αφορούν το βασανιστήριο της σταγόνας. Έτσι θα το λέγαμε με κάποιον άλλο τρόπο που δείχνει ακριβώς ότι δεν κινούνται στη λογική της κάλυψης των αναγκών τους, στη λύση. (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ)

Η απάντησή σας, δηλαδή, σαν Κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πόσο σε σωστή κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι οι αγρότες συναντήθηκαν σε μια, πέρα από κάθε προσδοκία, μαζική σύσκεψη, δηλώνοντας αποφασισμένοι για μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενωμένοι, παραμερίζοντας τις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, παραμερίζοντας επίσης και τα θορυβημένα από τη μαζικότητα της σύσκεψης διάφορα παπαγαλάκια, που καλούν σε εναπόθεση ελπίδων στις επερχόμενες εκλογές.

Χωρίς αυταπάτες για σωτήρες λένε και -πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας- διεκδικούν αποφασιστικά και αταλάντευτα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες του ροδάκινου, αλλά και του συνόλου των προϊόντων λόγω της ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων -που είναι δική σας ευθύνη, κύριε Υπουργέ- τις χαμηλές τιμές -που είναι δική σας ευθύνη, της Κυβέρνησης εννοώ- το υψηλό κόστος παραγωγής -που είναι δική σας ευθύνη και επιλογή- μέτρα στήριξης κατά του εμπάργκο -που είναι δική σας ευθύνη και επιλογή- και φυσικά από τη χαμένη παραγωγή λόγω καταστροφών. Επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν αυτοί που έχουν «σκάσει» σε δισεκατομμύρια κερδών, κύριε Υπουργέ και δεν έχουν οι αγρότες. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, που εσείς το στείλατε στα ύψη, εξόντωσης ουσιαστικά, γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και στα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Διεκδικούν εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που ξέρουμε όλοι τον αλγόριθμο που οδηγεί στις ελάχιστες αποζημιώσεις -και αν γίνουν και όταν γίνουν- και φυσικά μια αποζημίωση που να καλύπτει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή, φυσικά, κρατική χρηματοδότηση, που ούτως ή άλλως θα λέγαμε είναι πάλι η επιστροφή ενός μικρού μέρους των χρημάτων από το ξεζούμισμα των ίδιων των αγροτών. Και φυσικά ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής -γιατί μπορεί να γίνει αυτό- θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη, που δεν εξασφαλίζεται αυτήν τη στιγμή ούτε με τα μέτρα που εξαγγείλατε -και αν τα εφαρμόσετε- και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση, κάτι που μπορεί να υπολογιστεί πολύ μεγάλη υποχώρηση αν φύγει από τη μέση η ληστεία των μεσαζόντων. Αυτά, κύριε Υπουργέ -με άλλα λόγια- που βιώνουν οι αγρότες, όλα αυτά που περιγράφηκαν, δεν είναι εξωτερικοί και αστάθμητοι παράγοντες. Είναι επιλογή και ευθύνη δική σας και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και δεν είναι και τυχαία. Γιατί εμείς λέμε ότι είναι στρατηγική του κεφαλαίου που απλώς όλες οι κυβερνήσεις -και η δική σας τώρα- την υλοποιείτε για λογαριασμό του. Ποιο είναι αυτό; Το ξεκλήρισμα των αγροτών και το πέρασμα της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις συνδεδεμένες με τη βιομηχανία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό χρειάζονται και οι αγρότες: Τη δική τους στρατηγική απέναντι στη στρατηγική των μονοπωλιακών ομίλων, που εφαρμόζει η Κυβέρνησή σας, για να επιβιώσουν. Θεωρούμε ότι την έχουν. Αυτό έχει αποδείξει η σύσκεψη. Μένει απλώς να καταφέρουν να βάλουν στη μάχη όλες τις δυνάμεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της δικής τους στρατηγικής. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ. Πολύ σύντομα να σας πω τρεις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου της 8ης Σεπτεμβρίου: Οι αιτήσεις για την αντιχαλαζική προστασία -γιατί συζητήθηκε πάρα πολύ η αντιχαλαζική προστασία- ήταν χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις και θα καλυφθούν στο σύνολό τους, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν 15 εκατομμύρια και πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατομμυρίων. Άρα, θέλουμε να πούμε ότι οι χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις αιτήσεις που είχαν γίνει για αντιχαλαζική προστασία θα καλυφθούν όλες.

Επιπλέον, είπαμε ότι θα ζητήσουμε την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου -κι εσείς το αναφέρατε για τις συνέπειες που έχουμε από τον πόλεμο. Στα υπόλοιπα προϊόντα, τα αδιάθετα προϊόντα που είναι στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και πιθανόν θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση. Εκεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν μέσα από πρόγραμμα De minimis που μας δίνει τη δυνατότητα, διότι κάθε πληρωμή πρέπει να είναι μία νόμιμη πληρωμή σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ζημιά την οποία έχουν πάθει -αυτό που είπα πιο πριν για τα εξατομικευμένα πορίσματα- θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και δεν το εκτιμούμε αυθαίρετα, επικαλούμαι τι έχει γίνει μέχρι τώρα, την προηγούμενη χρονιά, όπου έχουμε καταφέρει μέσα στην ίδια χρονιά να δίνεται η αποζημίωση στους αγρότες για τα χρήματα που δικαιούνται, όταν στο παρελθόν χρειάζονταν δεκατέσσερις, δεκαοκτώ, είκοσι δύο μήνες για να πάρουν τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ.

Έχουμε σε προτεραιότητα -το έχω πει και άλλη φορά εδώ στη Βουλή- μια μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για τον ΕΛΓΑ που την περιμένει και ο αγροτικός κόσμος, καθώς επίσης και μια προγραμματική σύμβαση με την κοινωνία της πληροφορίας, ώστε με μεγαλύτερη ταχύτητα και με διαφάνεια και να συλλέγονται τα στοιχεία και να εκδίδονται γρήγορα τα πορίσματα και να μπορούν να κάνουν και τις ενστάσεις τους οι αγρότες.

Κλείνω με το εξής: Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο η οποία έχει διαμορφωθεί από τις κρίσεις οι οποίες έχουν έρθει εξωγενώς στη χώρα μας και μας επηρεάζουν. Γι’ αυτόν το λόγο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός έκανε δύο βασικές εξαγγελίες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Θα δοθούν 89 εκατομμύρια ευρώ για την κτηνοτροφία και 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα, μέσα από το προσωρινό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ισχύει μέχρι 31/12/2022. Άρα, εργαζόμαστε και μελετάμε στο Υπουργείο ούτως ώστε αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν στους αγρότες, στους παραγωγούς. Το ξέρουν, το γνωρίζουν, το ξαναλέμε και πάλι και από εδώ για να μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Θα μιλήσουμε και πιο εξειδικευμένα τι αντιστοιχεί στον καθένα.

Θέλω, επίσης, να σας πω το εξής: Έχουμε θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας -και θα το ξαναθέσουμε- τα προϊόντα μας, οι καλλιέργειες μας, οι οποίες είχαν εξαγωγικό χαρακτήρα και έχουν συνέπειες στις εξαγωγές τους λόγω του πολέμου -ήταν εξαγωγές κυρίως προς αυτές τις χώρες- να χρηματοδοτηθούν -το έχουμε ζητήσει ήδη και θα το ξαναθέσουμε- από ειδικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατεθούν σε ειδικά προγράμματα στην ελληνική αγορά.

Σας θυμίζω ότι το αγροτικό πετρέλαιο είχε καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ίσχυσε από το 2017 και για πρώτη φορά ήταν η δική μας Κυβέρνηση, τώρα, φέτος, που επανέφερε το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με 68 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ, μιλάμε με τους αγρότες, τους ακούμε, διαβουλευόμαστε μαζί τους, ακούμε τους φορείς, τους εκπροσώπους τους, τα κόμματα, όλους και εργαζόμαστε για να βρούμε και να δώσουμε λύσεις και στα περιστασιακά που συμβαίνουν τώρα, αλλά και λύσεις μόνιμες, μακροπρόθεσμες, που θα βάλουν σε μια διαφορετική βάση τον πρωτογενή τομέα της χώρας, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα από εκεί έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για τη χώρα και έχουμε μια πλέον ανοιχτή και κοινή αγορά.

Ευχαριστώ.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ