Date:

Share:

Συνάντηση ΕΘΕΑΣ-ΥπΑΑΤ – Στο τραπέζι οι Δηλώσεις ΟΣΔΕ και η στήριξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεσημέρι της Παρασκευής (12/07), τα μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, τέθηκαν επί τάπητος τα τρέχοντα θέματα του αγροτικού τομέα, τα οποία έχουν φέρει σε αδιέξοδο τους αγρότες, με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή προϊόντων και κατά συνέπεια στο εισόδημά τους, με «φόντο» τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024, οι οποίες είναι κλειστές για τα Συνεταιριστικά ΚΥΔ.

Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, μετείχαν ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος Α’, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, ο κ. Νικόλαος Προκοβάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Σάββας Αργυράκης, Γιώργος Βαϊόπουλος, Αθανάσιος Καραΐσκος, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Χρήστος Τσιτσιρίγγος και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, έδωσε ο παρών, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σατολιάς μίλησε για τον θεσμικό ρόλο της ΕΘΕΑΣ, του συντονιστικού οργάνου, που εκπροσωπεί όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και αγρότες της χώρας«Κάθε μέρα αγωνιζόμαστε. Η ΕΘΕΑΣ έχει 300 υγιείς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς-μέλη, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών των Συνεταιρισμών της χώρας». Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ στάθηκε στην αδήριτη ανάγκη συνεχούς συνεργασίας μεταξύ της Οργάνωσής μας, αλλά και του υπουργείου με γνώμονα την προστασία του αγρότη και τη διασφάλιση της παραγωγής και κατ’ επέκταση του αγροτικού εισοδήματος.

Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024

Επιπλέον, ιδιαίτερη και εκτενής αναφορά έγινε στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ και στην κρίσιμη παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, προκειμένου να βγουν οι αγρότες από το τέλμα. O κ. Σατολιάς αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μεταρρύθμιση του gov.gr και στη διαφάνεια που τη συνοδεύει. Η ΕΘΕΑΣ και οι Συνεταιρισμοί βλέπουν με αγανάκτηση και έκπληξη την επιμονή του ΟΠΕΚΕΠΕ, να γυρίσουμε πάλι σε άλλες καταδικασμένες λύσεις. Αυτό αποτελεί μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει χάσει την αξιοπιστία και το κύρος του απέναντι στους αγρότες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σατολιάς, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε μια λύση ανάγκης για το ΟΣΔΕ 2024, μια ‘‘βαλβίδα ανακούφισης’’, γι’ αυτό και παλεύουμε να ανοίξουμε τις αιτήσεις». Η χρήση της online, με τη σύμφωνη γνώμη και παρουσία των παραγωγών με τους κωδικούς taxis net από τους Συνεταιρισμούς, είναι καθόλα νόμιμη και θα συνεχιστεί για τα μέλη τους, ανεξάρτητα από το εάν λειτουργούν ΚΥΔ ή όχι. Η καταστατική υποχρέωση των Συνεταιρισμών είναι να βοηθούν τα μέλη τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε απομάκρυνση από το gov.gr, τον ανοιχτό κώδικα και τα ανοιχτά δεδομένα.

Εκτενέστερα, επί του ανωτέρω ακανθώδους ζητήματος, τοποθετήθηκε και ο κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος παρουσίασε με ακριβή στοιχεία την τεκμηρίωση για την πρωτοβουλία της ΕΘΕΑΣ και δήλωσε πως «αν υιοθετηθεί η πρότασή μας, οι αιτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, με εντατική εργασία πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρξει δυνατότητα να καταβληθεί η προκαταβολή τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου». «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει δώσει ακόμη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Δηλώσεων» πρόσθεσε ο κ. Κορασίδης, τονίζοντας πως η προσυμπληρωμένη αίτηση ΟΣΔΕ είναι ευθύνη του κράτους-μέλους. Επί του θέματος, ο κ. Τσιάρας από την πλευρά του, δήλωσε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την προβληματική κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί και να βρούμε μια λύση για την επόμενη ημέρα. Οφείλουμε να βρούμε μια μόνιμη και σταθερή λύση, χωρίς αμφισβήτηση για το μέλλον».

Κόκκινα Δάνεια

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε, η κα. Κρητικού, η οποία στάθηκε στο μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο ταλανίζει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, κρατώντας τους δέσμιους. Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, όπως τόνισε, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστεί το εν λόγω πρόβλημα, γι’ αυτό τον λόγο στο πλαίσιο αυτών έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Qualco με την ΕΘΕΑΣ, με τον υπουργό να δηλώνει ότι γνωρίζει αναλυτικά όλα τα προβλήματα, που σχετίζονται με αυτό το θέμα και πως απαιτείται άμεσα να δρομολογηθεί μια λύση.

Έλεγχοι Αγοράς

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την κρισιμότητα αυτού του θέματος λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε δε, την ανάγκη για την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να ξεπεραστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. «Πρέπει η Πολιτεία, να μας προστατεύσει, γι’ αυτό και απαιτείται ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο» συμπλήρωσεΜάλιστα δε, για την προστασία και περαιτέρω ανάπτυξη των Συνεταιρισμών, ο κ. Κουτσουπιάς στάθηκε στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, για να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις. «Θέλουμε να διοικούμε υγιείς Συνεταιρισμούς» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός δήλωσε πως «ο ΕΛΓΑ αρχίζει και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο λόγω των κλιματικών συνθηκών και πρέπει να αποκτήσει μια αυτοτελή βιωσιμότητα. Οφείλει να γίνει ένας οργανισμός-πρότυπο και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται με δίκαιο τρόπο». Ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ωστόσο, μίλησε για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εγκρίσεις του εν λόγω προγράμματος.

Προβλήματα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στη συνέχεια, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που προέρχονται από Συνεταιριστικές Οργανώσεις των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας, κ.κ. Γιώργος Βαϊοπουλος, Χρήστος Τσιτσιρίγγος και Αθανάσιος Καραΐσκος, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα που εντοπίζονται στο Μέτρο 5.2, αλλά και στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στα κρέατα, στο γάλα και στη φέτα, προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος των παραγωγών. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία πρόβλεψης διασφάλισης εισοδήματος στις περιπτώσεις, όπου υπάρχει μετεγκατάσταση των δενδρωδών καλλιεργειών, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που παραμένουν από τις προσχώσεις αγρών, καθώς και τα θέματα που προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις από την απώλεια εισοδήματος. Συγχρόνως, οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ μίλησαν για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που γίνονται στη χώρα μας και στους ελέγχους που πρέπει να αυστηροποιηθούν για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σημαντική αναφορά έγινε και στο κόστος της ενέργειας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως για την περίπτωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, προτεραιότητα έχουν τα έργα που αφορούν το αρδευτικό δίκτυο, καθώς και την προώθηση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, ως κρίσιμο θεσμικό εργαλείο για τη βελτίωση της κατάστασης.

Ο κ. Τσιάρας, θέλοντας να κάνει μια συνολική αποτύπωση της εν λόγω συνάντησης, δήλωσε πως το ΥΠΑΑΤ θα είναι σε συνεχή και απόλυτη συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό της ρόλο. Κλείνοντας, υπογράμμισε τα εξής: «Πιστεύω πρέπει να προσδιορίσουμε τον παραγωγικό ρόλο της χώρας και τα χρήματα να πηγαίνουν σε όσους πραγματικά παράγουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα και θα πρέπει από πλευράς μας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τους πόρους. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα συνεργειών, που χρειάζονται οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί για την περαιτέρω εξέλιξή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ