Στα πλαίσια της 12ης Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών το βράδυ της Παρασκευής (03/02) πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία και Εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ 2023-2027», όπου έδωσε το παρών σημαντικός αριθμός νέων κτηνοτρόφων, αγροτών, επικεφαλής συνεταιρισμών, υπεύθυνοι φορέων του αγροτικού τομέα, εκπρόσωποι τραπεζών, αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.
Στην έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς μίλησε για τη σημασία της Κτηνοτροφίας, για τις εξαγωγές φέτας, αλλά και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σε συνεργασία με το υπουργείο θα πρέπει να επικοινωνήσουν τα μείζονα θέματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας που αφορούν κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και να τονιστεί η σημασία της εισαγωγής νέων τεχνολογιών. «Πρέπει να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες επιδοτήσεις για την εργασία» ανέφερε ο κ. Σατολιάς για το σημαντικό θέμα με την έλλειψη εργατικών χεριών που ταλανίζει τους συνεταιρισμούς. «Αν δεν έχουμε εργάτες, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή μας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως ανά διαστήματα η ΕΘΕΑΣ προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις. Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ μίλησε για τις παραβάσεις στα προϊόντα ΠΟΠ, επισημαίνοντας πως η Πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει, ώστε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά και να επιβάλλονται τα κατάλληλα πρόστιμα στους παραβάτες.
Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης μίλησε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της «Νέας ΚΑΠ», τονίζοντας τα σημαντικά σημεία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και πως οι αγρότες με τη βοήθεια του συνεταιρισμού θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν σωστά τη Νέα ΚΑΠ. «Η Νέα ΚΑΠ έχει φέρει αλλαγές που έχουν σχέση με το περιβάλλον, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει κλιματική αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Κορασίδης αναφέρθηκε στις συνδεμένες στην Κτηνοτροφία, αλλά και στις ενισχύσεις που αφορούν τις ιδιοπαραγώμενες ζωοτροφές και τη βελτίωση των βοσκοτόπων. Τέλος, για τα Eco Schemes ανέφερε πως είναι «θετικές ενέργειες που όμως έχουν κόστος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους πρέπει να υπάρξει πραγματική αντιστάθμιση για να έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν».
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς στην ομιλία του στάθηκε στη σημασία της ενίσχυσης του συνεργατισμού, στο ρόλο που πρέπει να έχει η ΕΘΕΑΣ και στην κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη γεωργία και την Κτηνοτροφία, αν έχουμε αυτό το επίπεδο κατάρτισης των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας με το ποσοστό να φτάνει στα 6,7%, ενώ ο μέσος όρος των κρατών – μελών αγγίζει το 25%».
Τέλος, να αναφέρουμε πως στην ημερίδα μίλησαν: ο κ. Αναστάσιος Γκουγκουλιάς, Γενικός Διευθυντής Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας,o οποίος ανέδειξε την ενημέρωση και τη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο για την ανάπτυξη νέων συνεταιρισμών, ο κ. Δημήτριος Λιανός, μέλος της Ομάδας Κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου, ο κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο Δρ. Ρήγας Γιοβαννόπουλος, Δασολόγος και μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, ο κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας και ο κ. Νικόλαος Στράτος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μετά το πέρας των ομιλιών τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα από το κοινό, τα οποία θα εξετάσει η ΕΘΕΑΣ, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.