Date:

Share:

Κουτσούμπας από Πέλλα: Τα προβλήματα των αγροτών δεν οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πέλλας, εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών και της ακρίβειας που κατατρώει το ελάχιστο εισόδημά τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Ριζό της Σκύδρας, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στον νομό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχθηκε, στο πνευματικό κέντρο, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Μπάμπης Φαντίδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες αγρότες και εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων, οι οποίοι περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους οδηγούν στην εξαθλίωση και στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών και των χωριών τους.

Όπως είπαν, στην Πέλλα υπάρχουν 400.000 στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες και γύρω από την τεράστια παραγωγή δραστηριοποιούνται δεκάδες επαγγέλματα. Αυτοί που θησαυρίζουν όμως είναι οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι της μεταποίησης, ενώ οι αγρότες και οι εργάτες τσακίζονται.

Οι αγρότες διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ελάχιστες εγγυημένες τιμές, φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα, ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει όλες τις ζημιές στην παραγωγή και στο 100%.

Ο Χρήστος Κάμτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας (μπλόκο Γυψοχωρίου), ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε, το κόστος αγροεφοδίων επίσης, οι τιμές στα προϊόντα είναι ακόμη πιο χαμηλές από πέρσι. «Γυρίσαμε 30-40 χρόνια πίσω. Μαζεύουμε τα προϊόντα από το χωράφι, τα παραδίδουμε με ανοιχτές τιμές και περιμένουμε πότε και αν θα μας πληρώσουν», είπε. Και αναγνωρίζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών, συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε ποιοι ήταν μαζί μας στους δρόμους. Ποιοι μας στήριξαν με νομοσχέδια και επερωτήσεις μέσα στη βουλή. Ποιοι μας στήριξαν πραγματικά και όχι απλά μας χτύπησαν στην πλάτη».

Ο Παναγιώτης Πασάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, είπε ότι «κάθε χρόνο προστίθενται νέα προβλήματα. Φέτος είχαμε τις παρατεταμένες και άκαιρες βροχοπτώσεις. Παρακαλάμε για να πάρουμε τα deminimis (σ.σ. ενισχύσεις) που και πάλι είναι ψίχουλα». Ακόμη, ανέδειξε το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών που παρουσιάστηκε έντονα φέτος, και είχε επίπτωση στη συγκομιδή της παραγωγής. Ενώ ανέδειξε και τις αρνητικές επιπτώσεις της Νέας ΚΑΠ, αναφέροντας ότι «κόβουν και το συμπύρηνο ροδάκινο από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αντί να τις επεκτείνουν».

Ο Φάνης Κουτούφης, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», πολύ συνοπτικά στάθηκε στις επιπτώσεις από το εμπάργκο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, αλλά και στον ΕΛΓΑ που όχι μόνο δεν αποζημιώνει όλες τις ζημιές στις παραγωγές, αλλά και όσες αναγνωρίζει δεν τις αποζημιώνει στο 100%. «Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έχουμε φτάσει στην εξαθλίωση. Όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε την πάλη μας, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις. Οι αγρότες μαζί με τους εργάτες που μεταποιούν επεξεργάζονται τα προϊόντα μας πρέπει κάποια στιγμή να απολαύσουμε και τον πλούτο μας», ανέφερε.

Παίρνοντας το λόγο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Τα ζείτε τα προβλήματα, δεν θέλετε κανέναν να σας χαϊδέψει τα αυτιά. Τα ξέρετε, τα είπατε, θέσατε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Η δύσκολη εποχή μας δεν οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα, θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, με άλλες πολιτικές επιλογές, με θέληση και αποφασιστικότητα να οργανώσουμε ένα σχέδιο σαν κοινωνία που θα ανέπτυσσε και την αγροτική παραγωγή και όλους τους κλάδους της οικονομίας για να ζει όμορφα ο λαός, ο εργάτης, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, κ.λπ.».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που έθιξαν οι αγρότες στις παρεμβάσεις τους, όπως η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, τονίζοντας πως αυτά είχαν ξεκινήσει πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και «πράσινης μετάβασης» που έκλεισε εγχώριες πηγές ενέργειας όπως ο λιγνίτης και δεν αξιοποίησε άλλες που διαθέτει η χώρα όπως η γεωθερμία, οι υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με κεντρικό σχέδιο αν ήταν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι ιδιοκτησία του κάθε μεγαλοκαπιταλιστή που κοιτάζει μόνο το κέρδος του. Ο πόλεμος, σημείωσε, επιδείνωσε αυτή την κατάσταση, μετά και το εμπάργκο στη Ρωσία που είχε ήδη πλήξει την αγροτιά και της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το ζοφερο σκηνικό -πρόσθεσε- η ΕΕ οδηγείται σε νέα κρίση, που θα αγγίξει και την Ελλάδα, παρά το ζεστό χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεκοκαλίζουν εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και θα το πληρώσει πολλαπλά ο λαός και με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«Αν τα συνδέσουμε όλα αυτά, ενεργειακή φτώχεια, πληθωρισμό, πόλεμο, νέα κρίση τότε η κατάσταση καταλαβαίνετε είναι πραγματικά ζοφερή και δεν μπορεί να λες στον λαό ότι όλα θα πάνε καλά, να μην τον προετοιμάζεις γι’ αυτό που έρχεται. Όσοι το κάνουν είναι γιατί δεν θέλουν να πάρουν μέτρα στήριξης του λαού, του αγρότη, της αγροτικής παραγωγής που θα μπορούσε να θρέψει την Ελλάδα και να κάνουμε και εξαγωγές. Αυτό βέβαια προϋποθέτει άλλο κεντρικό σχέδιο για την οικονομία και την κοινωνία, για όλους τους κλάδους και τέτοιο σχέδιο δεν έχουν τα κόμματα που κυβέρνησαν, και αν λένε κάτι προεκλογικά, την άλλη μέρα τα γυρνάνε γιατί κάποιοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, η ΕΕ τους λένε ότι αυτούς τους νόμους θα περάσεις και σηκώνουν το χέρι στη βουλή και τα ψηφίζουν, δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τα κότσια να αντισταθούν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του λαού», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ένα φέρνει το άλλο, ο αγρότης πλήττεται και από φυσικές καταστροφές και δεν αποζημιώνεται. Η θέση του ΚΚΕ για τον ΕΛΓΑ είναι ότι χρειάζεται προσωπικό, να αλλάξει κανονισμό, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Πλήττεται κι από τη νέα ΚΑΠ που με το νέο κανονισμό εμποδίζει ακόμα και τις ενδεικτικές τιμές στα προϊόντα ΠΟΠ.

«Το ΚΚΕ βρίσκεται μπροστά στους αγώνες, το ξέρετε, και στη Βουλή και την Ευρωβουλή, και θα συνεχίσει. Όμως πρέπει κι ο καθένας να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Να σκεφτούμε σαν λαός με ποιους πρέπει να πάμε, τι πολιτικές επιλογές πρέπει να κάνουμε. Γιατί όλοι λέτε ότι συμφωνείτε με τις θέσεις του ΚΚΕ αλλά είναι διαφορετικό να διαθέτει 15 βουλευτές απ’ το να διαθέτει 50 ή 150, να έχει περισσότερους ευρωβουλευτές, δημάρχους, δυνάμεις στα σωματεία, παντού, πιο αποφασιστικά θα μπορούσαν να παλέψουν τα ζητήματα. Το να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει ένας αγώνας, ένα απλό αίτημα, γιατί εμείς παλεύουμε και για τις ανάσες ανακούφισης. Ενωθείτε λοιπόν εδώ κάτω, στους συλλόγους σας, παλέψτε, να παλέψουμε όλοι μαζί, ενισχύστε το ΚΚΕ, γιατί όπως έλεγε κι ένας φίλος μου ποντιακής καταγωγής ‘ντο θ’ φτάμε τα παράδας και το πολά το βίον, το ΚΚΕ ας’ όλεν το καλλίον», κατέληξε.

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ