Date:

Share:

Νέα ΚΑΠ: 14,25 δισ. για τους αγρότες και 70.000 νέες θέσεις εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το ποσό των 14,25 δισ. ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί ο ελληνικός αγροτικός τομέας την 5ετία 2023-27 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, όπως προβλέπεται στο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τα 14,25 δισ. ευρώ, τα 13,42 δισ. ευρώ είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 822 εκατ. ευρώ η συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού. Τα 9,62 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις άμεσες ενισχύσεις, τα 4,42 δισ. ευρώ στις επενδυτικές-αναπτυξιακές δράσεις (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Πυλώνας 2) και τα 200,8 σε τομεακές δράσεις

Το (Ελληνικό Στρατηγικό) Σχέδιο θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσθέτει: «αυτό θα επιτευχθεί με τη συμβολή στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης και με πρόσθετη αναδιανεμητική πληρωμή», η οποία πρόκειται να ανέλθει στα 885 εκατ. ευρώ στο σύνολο της 5ετίας.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει ακόμη το γεγονός ότι πρόκειται να υποστηριχθούν περισσότεροι από 65.000 νέοι αγρότες (κάτω των 40 ετών) στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, οι νέοι αγρότες θα λάβουν πρόσθετη εισοδηματική στήριξη για να διασφαλιστεί ότι έχουν επαρκές εισόδημα και θα διευκολυνθεί η πρόσβασή τους σε γη και χρηματοδότηση.

Το Ελληνικό Σχέδιο έχει, επίσης, στόχους να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας και να διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους πιο αποτελεσματικά. Προς την κατεύθυνση αυτή με χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ πρόκειται να διπλασιαστεί η έκταση με βιολογικές καλλιέργειες έως το 2027. Παράλληλα, με περισσότερα από 425 εκατ. ευρώ θα επιδοτούνται κάθε χρόνο οικολογικά σχήματα σε περισσότερα από 300.000 χιλιάδες στρέμματα, όπως η χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών στην κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία και η εφαρμογή ζωνών οικολογικής εστίασης.

Συνολικά, μέσω της νέας ΚΑΠ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν στις αγροτικές περιοχές της χώρας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις εργασίας.

Γεωργαντάς: «Η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου σηματοδοτεί μία νέα περίοδο μεταρρυθμίσεων»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς δήλωσε:

«Η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για την νέα ΚΑΠ συνιστά μια σημαντική επιτυχία, επισφραγίζοντας μια μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση διασφάλισε τους πόρους 19,3 δις ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, καθορίζοντας ταυτόχρονα και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Η έγκριση του Στρατηγικού μας Σχεδίου σηματοδοτεί μια νέα περίοδο σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τον πρωτογενή μας τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές, δεδομένων των σοβαρών και μεγάλων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μέσα από τον εθνικό στρατηγικό μας σχεδιασμό επιδιώκουμε την ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων της νέας ΚΑΠ για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, και μάλιστα για πρώτη φορά μέσα από μια ενιαία προσέγγιση, η οποία προβλέπει την από κοινού συνεισφορά των δύο Πυλώνων της, τόσο του Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων, όσο και τον Πυλώνα ΙΙ των επενδύσεων, στην επίτευξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Για εμάς, η επιτυχής εφαρμογή του Στρατηγικού μας Σχεδίου αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες κρίσεις, καθώς θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική και αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, θα προστατεύσει τους πολύτιμους φυσικούς μας πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα των αγροτικών μας περιοχών προωθώντας με 1,4 δις ευρώ τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής, θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου δημιουργώντας περισσότερες από 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης και θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης στην ελληνική περιφέρεια συμβάλλοντας στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή μας τομέα με περισσότερους από 65.000 νέους γεωργούς συνολικά, να επωφελούνται των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους προκατόχους μου Υπουργούς, τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τη Διαχειριστική Αρχή και τους τεχνικούς συμβούλους μας που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης, κατάρτισης και έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου, μιας διαδικασίας ιδιαίτερα απαιτητικής και δύσκολης που οδήγησε στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής και ισορροπημένης αναπτυξιακής – μεταρρυθμιστικής πρότασης, η οποία με τους σημαντικότατους πόρους 13,4 δις ευρώ που διαθέτει, φιλοδοξούμε να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για την Ελληνική Γεωργία και τους Έλληνες παραγωγούς».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ