Date:

Share:

Τα προβλήματα παραμένουν με τους εργάτες γης, δεν τρέχουν οι διακρατικές συμφωνίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκομιδές αλλά συνεχίζονται τα προβλήματα από την έλλειψη εργατών γης. Όπως φαίνεται και για το 2023 θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και αύξηση του εργατικού κόστους.

Πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία έχει αποστείλει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) προκειμένου πολίτες που λαμβάνουν το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» να μπορούν να εργαστούν στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι η περιοριστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να διατηρήσουν τα εργατικά χέρια που απαιτούνται ώστε να μην χρειαστεί να προβούν σε αναγκαστική αγρανάπαυση μεγάλου ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η νέα χρονιά θα είναι από τις χειρότερες χρονιές, όχι μόνο γιατί δεν θα βρίσκουμε εργάτες για να δουλέψουμε τις παραγωγές μας είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στην τυποποίηση και στη μεταποίηση στα κονσερβοποιεία, αλλά και τα κοστολόγια των εργατικών θα εκτοξευτούν στα ύψη. Επομένως θα μετακυλιστούν στην αγορά.

Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να παρέχουμε απασχόληση για όλο το διάστημα που μπορούν να έρθουν στην χώρα μας αυτοί οι εργάτες. Δηλαδή εννιά μήνες σε ετήσια βάση για να συμφέρει κάποιον που θα έρθει από το Πακιστάν, Ινδία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη να υποστεί τα έξοδα μεταφοράς, να πληρώσει τις αμοιβές των γραφείων που τους βρίσκουν την εργασία στην Ελλάδα και να τους συμφέρει να έρθουν. Ήδη υπάρχουν αιτήσεις για εργάτες από Ασία. Θα δοθεί προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Για να έρθουν όμως οι εργάτες θα πρέπει κάπου να μείνουν. Τα κοντέινερ οικίσκων, ξεκινούν με κόστος της τάξεως των 5.000-5.500 ευρώ. Υπάρχει όμως προβληματισμός των αγροτικών συνεταιρισμών σχετικά με τους οικίσκους, αφού σύμφωνα με πολεοδομική διάταξη που έχει ψηφιστεί το 2014 δίνεται η δυνατότητα στον αγρότη που καλλιεργεί πάνω από 10 στρέμματα να εγκαταστήσει οικίσκους, μόνο στο 1% της αγροτικής του έκτασης. Γεγονός που φαίνεται να μη διευκολύνει την εξέλιξη του εγχειρήματος. Για τους μεμονομένους παραγωγούς είναι θετικό αλλά δεν είναι για τους συνεταιρισμούς που δεν διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις. Ζητάμε ντο 1% να αυξηθεί στο 10% της αγροτικής έκτασης. 

Για την συμφωνία με την Αίγυπτο υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να απευθυνθούμε σε γραφεία ή και σε εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, καθώς θα πρέπει να περάσουν μέσω της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο.  Όπως επίσης και η άλλη συμφωνία η διακρατική που έγινε με το Μπαγκλαντές δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα διότι πολύ απλά στο Μπαγκλαντές δεν έχουμε ούτε πρεσβεία, ούτε προξενείο».

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, σε επιστολή του προς το υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, κάνει έκκληση για άμεσες ενέργειες στην διαδικασία μετάκλησης Εργατών από Τρίτες Χώρες, τονίζοντας τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε για την δεινή κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, σχετικά με την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα και σας εκφράζουμε την απογοήτευση μας που αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο συγκεκριμένο θέμα, για πολλοστή φορά.
 
Έπειτα από πολλούς μήνες αλληλογραφίας και επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία / Υπηρεσίες, και έπειτα από την έκδοση σχετικών εγκριτικών πράξεων για την μετάκληση ΠΤΧ (συνοδευόμενα πάντα από τα αντίστοιχα παράβολα) το αποτέλεσμα σήμερα είναι να έχουν λιμνάσει μεγάλος όγκος υποθέσεων , ιδιαίτερα σε ορισμένες Πρεσβείες.

Συγκεκριμένα σας αναφέρουμε για τις παθογένειες λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) αλλά και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Νέο Δελχί (Ινδία). Η τελευταία είναι αρμόδια να εξυπηρετήσει και υποθέσεις από το Μπαγκλαντές. Λόγω πλήρους στασιμότητας εξέτασης υποθέσεων στο Νέο Δελχί προτείναμε (πολλούς μήνες πριν) να στελεχωθεί η οικεία Προξενική Αρχή και να ρυθμιστεί η συνεργασία με εξωτερικό πάροχο (Global) , ώστε να εκδίδονται οι Εθνικές θεωρήσεις εισόδου τύπου D σε ενδιαφερόμενους από το Μπαγκλαντές.

Προφανώς και δεν έχει διαμορφωθεί τυχαία αυτή η κατάσταση, αλλά αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι το γεγονός ότι εκ μέρους της Πολιτειας, δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά σε αυτή την εξίσωση ο Έλληνας αγρότης, ο ελληνικός πρωτογενής τομέας, οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά ούτε εν τέλει και ο Έλληνας καταναλωτής. Προαπαιτούμενο για όλα τα προηγούμενα είναι η επάρκεια σε εργατικό προσωπικό, οπού πλέον αποτελεί ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (αγροτικών και μη) σε όλη την επικράτεια.
 
Σας παρακαλούμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ώστε να αρθούν άμεσα τα εμπόδια που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάκλησης εργαζομένων από Τρίτες Χώρες και που κρατούν σε ομηρεία χιλιάδες αγρότες / επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας».

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν προχωρά τίποτα παρά τις συμφωνίες που μας λένε ότι υπογράφουν με τρίτες χώρες. Σε κίνδυνο είναι όλες οι συγκομιδές του 2023. Ακούμε λόγια αλλά εργάτες δεν μπορούμε να βρούμε». 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, «σύμφωνα με την αλλαγή διαδικασίας μπορούμε από τώρα να καταθέσουμε αιτήσεις στην πλατφόρμα για εργάτες που θέλουμε. Επίσης οι εργάτες γης μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για συνολικά έως 6 μήνες. Το θέμα είναι να βρεθούν οι εργάτες». 

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ